Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (15) CORREGGIO

Taraba lui Cristinel (15) CORREGGIO

scris de Ziua Veche
2 afisari

Antonio Allegri, numele real al artistului,  s-a nascut in Correggio, Italia, un orasel situat in apropiere de Reggia Emilia, in anul 1489 data de nastere fiind incerta. Ulterior artistul va lua numele localitatii natale situata pe malul raului Enzo. Tatal Pellegrino Allegri a fost negustor de textile, iar mama Bernardina Piazzoli Ormani se tragea dintr-o bogata familia burgheza. Se cunosc putine date despre viata lui Correggio si formarea sa profesionala. Pasiunea pentru pictura o are de la unchiul sau Lorenzo Allegri si de la Francesco Bianchi din Ferrara Modena al carui ucenic a fost intre anii 1503-1505. A plecat la Mantua in 1506 unde va ramane pana in 1510, fiind fascinat de frescele lui Andrea Mantenga. Datorita unei epidemii de ciuma se va refugia, in 1511, la Mantova, unde va lucra pentru curtea princiara a familiei Gonzaga.

Desi nu este stabilit cu certitudine, anii 1518-1519 i-a petrecut la Roma, unde se pare ca a studiat operele lui Rafael si Michelangelo. Pleaca apoi la Parma, unde va ramane tot restul carierei sale. In 1520, Correggio se casatoreste cu Francesca Girolama di Braghelis, care un an mai tarziu ii va naste primul fiu Pomponio, ce va ajunge si el pictor.

Obtine comanda de a executa decorarea bisericii San Giovanni Evangelista la 6 iulie 1520, terminand lucrarea in ianuarie 1524. A pictat pe rand cupola, absida, suprafata arcului tavanului, frizele naosului si ale presbiteriului, obtinand un efect spatial ideal prin modul magistral de tratare a luminii. Concomitent cu aceasta lucrare primeste comanda de a decora si catedrala din Parma pentru care insa picteaza doar frescele cupolei, pandative cu cei patru sfinti protectori ai orasului (Ioan Botezatorul, Ilarie, Toma si Bernard), precum si bolta arcurilor.

Federico Gonzaga ii comanda artistului o serie de tablouri cu tematica mitologica pentru a i le oferi imparatului Carol al V-lea cu prilejul incoronarii, drept rasplata pentru faptul ca i-a acordat titlul de duce de Mantova. Tablourile nu au fost terminate la timp si au ramas la Mantova, fiind cumparate in 1602 de principele Hans Khevenhuller pentru colectia imparatului german Rudolf al II-lea.

{gallery}gallery/04/taraba_15{/gallery}

Moartea unchiului sau Lorenzo, in 1528, de care a fost foarte apropiat, si a sotiei sale Francesca, in 1530, il afecteaza foarte mult lasand neterminate cateva tablouri incepute. Se retrage in orasul natal, unde moare subit la 5 martie 1534, fiind ingropat in cimitirul bisericii San Francesco pentru care in urma cu douazeci de ani a pictat deasupra altarului “Madonna si Sf. Francisc”.

Correggio este renumit pentru eleganta si delicatetea din picturile sale, fiind considerat un pionier in utilizarea luminii. Lucrarile sale sunt descrise de Giorgio Vasaris in “Vite”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult