Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (16) JOSHUA REYNOLDS

Taraba lui Cristinel (16) JOSHUA REYNOLDS

scris de Ziua Veche
9 afisari

Sir Joshua Reynolds, membru al Royal Society of Arts si membru si fondator al Royal Academy, a fost unul dintre cei mai importante pictori englezi ai sec. XVIII, specialist in portrete si promotor al “marelui stil”.


 

Reynolds s-a nascut la Plympton St Maurice, Devon, in 16 iulie 1723 fiind al saptelea copil al familiei. Tatal sau Samuel Reynolds, absolvent al Universitatii din Oxford, a fost directorul scolii din oras si cel care ii descopera talentul pentru pictura. 

Il trimite in 1740 la atelierul pictorului Thomas Hudson, cel mai la moda portretist din acea perioada, unde va studia pana in 1743.

Din 1749 pleaca in Italia petrecand mai mult de doi ani, mare parte la Roma, unde studiaza marii maestri si dobandeste gustul pentru “marele stil”. Va face o serie de copii ale operelor lui Rafael, insa marele sau idol este Michelangelo pe care il numeste “divin”. De aici pleaca la Paris pentru a se familiariza cu pictura franceza contemporana.

Se intoarce in Anglia, iar din 1753 se muta la Londra unde se imprieteneste cu Dr. Johnson, Oliver Goldsmith, Edmund Burke, Henry Thrale, David Garrick si artista Angelica Kauffmann. A fost unul dintre primii membrii ai Royal Society of Arts si impreuna cu marele sau rival, pictorul Thomas Gainsborough, va infiinta Royal Academy, societate interesata de arta contemporana. Reynolds a fost primul director al acestei societati, ales in unanimitate de voturi, functie ce o va ocupa vreme de mai bine de douazeci de ani.

Regele George al III-lea apreciaza merítele sale si il numeste cavaler in 21 iulie 1769.

In 1784 Reynolds este numit pictorul oficial al curtii regale. Doi ani mai tarziu tarina Ecaterina a II-a a Rusiei ii comanda un tablou, pictand Hercule sugrumand serpii trimisi de Hera.

Dupa ce face mai multe vizite pe continent pentru a studia operele maestrilori olandezi si flamanzi, isi pierde vederea si renunta la pictura.

Sir Joshua Reynolds moare pe 23 februarie 1792 de cancer la ficat in rezidenta sa din Leicester Fields, fiind ingropat la St. Pauls Cathedral alaturi de Anton van Dick.

{gallery}gallery/04/taraba_16{/gallery}

Se zice ca a pictat mai mult de 3000 de portrete.

Reynlolds si Royal Academy au fost obiectul mai multor critici din partea pictorilor prerafaeliti, William Blake publicand un pamflet acid, “Annotations to Sir Joshua Reynolds Discourses”, la adresa sa in anul 1808.

W. Hilles Bodman, profesor de literatura engleza la Yale, crede ca Reynolds nu a fost niciodata casatorit. Insa exista speculatii ca ar fi avut relatii cu mai multe dintre modelele sale, Nelly OBrien si Kitty Fisher vizitandu-i casa mai mult decat ar fi fost necesar pentru sedintele de pictura.

0 comentariu

Cucurigu 09-06-2010 - 11:06

E un jeg securist-pedelist blestemat in VECII VECIILOR, LA FEL CA TOTI PEDELISTII IN FRUNTE CU BASINOSU MARINAR ,AMIN!!!!!!!!!!!!

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult