Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (17) BERTHA MORISOT

Taraba lui Cristinel (17) BERTHA MORISOT

scris de Ziua Veche
5 afisari

Pictor si gravor, Bertha Morisot a fost prima femeie care a aderat la cercul pictorilor impresionisti francezi. In ciuda protestelor academicienilor, ea a participat activ si a continuat sa lupte pentru recunoasterea impresionismului in Franta.


 

Bertha Morisot s-a nascut la Bourges, Franta, in 14 ianuarie 1841, fiind a treia fiica unui inalt oficial guvernamental.  A facut parte dintr-o familie a clasei de mijloc superioare ducand o viata privilegiata. Familia sa a avut bogate traditii culturale, bunicul Berthei, Jean Honore Fragonard, a fost unul dintre cei mai prolifici pictori francezi rococo. Crescuta in consecinta, Morisot si surorile ei au avut preocupari in domeniul literaturii si artei. Bertha si sora mai mare Edma au dezvoltat o pasiune pentru pictura, copiind impreuna capodopere de la Luvru.

La varsta de douazeci de ani Bertha Morisot s-a alaturat Scolii Barbizon, primind lectii pentru a invata sa picteze in aer liber de la renumitul pictor peisagist Jean Baptiste Camille Corot.

In 1864 a expus pentru prima data la Salonul din Paris, expozitie organizata de Academia de Arte Frumoase si sponsorizata de guvern. Lucrarile sale au fost apreciate, astfel ca Bertha a fost invitata sa expuna si la urmatoarele sase saloane.

Intalnindu-l pe Edouard Monet in iarna dintre anii 1868-1869, atat cariera artística a Berthei cat si viata particulara vor lua o intorsatura marcanta. Incepe sa studieze cu Monet, iar in decembrie 1874 se va casatori cu fratele mai mic al acestuia, Eugene. Vor avea impreuna o fiica, Julia, nascuta in 1878 si care va deveni modelul favorit al artistei.

Din anul 1874 s-a alaturat grupului de impresionisti respinsi in acea perioada si, desi a fost invitata, refuza sa mai expuna la salon. Bertha impreuna cu Paul Cezanne, Edgar Degas, Claude Monet, Camille Pissaro, Pierre Auguste Renoir si Alfred Sisley vor organiza prima lor expozitie impresionista proprie la studioul fotografului Nadar. A ramas credincioasa impresionistilor, participand la sapte dintre cele opt expozitii organizate de acestia pana in anul 1886, lipsind doar cand a fost insarcinata.

{gallery}gallery/04/taraba_17{/gallery}

In anul 1892 Bertha a organizat prima expozitie de autor, la doar cateva saptamani dupa moartea sotului ei.

Niciodata nu a reprezentat o preocupare pentru ea vanzarea picturilor proprii, in schimb a colectionat multe dintre lucrarile colegilor, in special ale lui Manet si Monet.

Bertha Morisot a murit de pneumonie la varsta de 54 de ani, pe 2 martie 1895, si a fost inmormantata in Cimitirul de Passy din Paris. Intreaga  colectie  a lasat-o fiicei sale Julie care va continua sa expuna lucrarile in diverse expozitii internationale pana la moarte, in anul 1966, asigurandu-se ca mama sa a ocupat un loc de frunte in avangarda artei franceze.

Bertha Morisot si artista americana Mary Cassatt au fost considerate cele mai importante femei pictor ale secolului XIX.

Mare parte dintre picturi se gasesc azi in colectii prívate, dar putem admira opere ale artistei si in Muzeul dOrsay din Paris, Muzeul Marmottan din Paris, Muzeul St. Petersburg din Florida, Muzeul Norton Simon din Pasadena, Galeria Nationala din Washington sau Galeria Schroder und Leisewitz din Bremen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult