Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (20) IAN STEEN

Taraba lui Cristinel (20) IAN STEEN

scris de Ziua Veche
4 afisari

Tanar dansandRemarcabil, Ian Steen a fost un umorist printre pictorii olandezi ai generatiei de aur. Ian Steen Havickszoon se presupune ca s-a nascut in 1626, la Leiden, o localitate olandeza, in familia unui comerciant de bere. Ca si faimosul sau contemporan Rembrand van Rijn, Ian Steen a urmat scoala latina din Leiden. A primit educatie picturala de la Niclolaes Knupfer, un pictor german de scene istorice, la Utrecht. S-a alaturat apoi breslei pictorilor din Leiden, Sint Lucas Guild, unde l-a cunoscut pe Adrian van Ostade, pictor de scene rurale ce ii va devine o sursa de inspiratie.

Se muta apoi la Haga devenind asistentul renumitului peisagist Jan van Goyen. La data de 3 octombrie 1649, Ian sa casatorit cu fiica maestrului Margariet cu care a avut opt copii. Steen a lucrat cu tatal socru pana in 1654, cand s-a mutat la Delft. In acelasi an a participat la expozitia organizata in piata din Delft neavand insa prea mare succes.

{gallery}gallery/04/taraba_20{/gallery}

In 1669, sotia sa Margariet moare, iar un an mai tarziu si tatal, cand se hotaraste sa se intoarca la Leiden unde va ramane tot restul vietii. Cum piata de arta s-a prabusit in 1672, Steen a deschis o taverna continuand astfel afacerile familiei. Un an mai tarziu, in aprilie 1673, se casatoreste cu Maria van Egmont cu care a avut un  copil.

Este ales presedinte al breslei Lucas Sint Guild in 1674.

Ian Steen a murit in 1 ianuarie 1679, fiind inmormantat in cripta familiei din Pieterskerk.

A fost unul dintre cei mai prolifici pictori olandezi, cunoscut pentru scenele sale pline de umor. Steen a pictat portrete, tablouri istorice, mitologice si religioase (el a fost un catolic), precum si pasari si animale, natura moarta, iar ca pictor de copii a fost de neegalat. Multe dintre imaginile sale reprezinta taverne si adunari festive fiind remarcabil pentru abilitatea sa de colorist.

Nu a avut elevi, dar opera sa a fost imitata pe scara larga. A produs aproximativ 800 de tablouri dintre care doar 350 au supravetuit si care pot fi admirate in muzeele: Ermitage din Sankt Petersburg, Uffizzi din Florenta, Rijksmuseum din Amsterdam, Germaldegaleria din Berlin, Alte Pinakhotek din Munchen, Philadelphia Museum, Royall Collection din Londra, A National Gallery of Arte din Washington, National Gallery din LondraKunsthistorisches Museum din Viena, Thyssen Bornemisza din Madrid, A National Gallery din Dublin, National Gallery of Scotland din Edinburgh, Alte Meister Gallerie din Dresda, Szepmuveseti Muzeum din Budapesta sau Mauristshuis din Haia.

0 comentariu

nik 03-06-2010 - 18:35

ivan nu se va schimba nici peste 300 de secole

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS