Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (24) GIOTTO

Taraba lui Cristinel (24) GIOTTO

scris de Ziua Veche
98 Afisari

Vasari spune ca intr-o zi pictorul florentin Cimabue, mergand pe jos prin tara, a fost profund impresionat vazand un copil ce pastea oile desenand cu creta pe o piatra. Maestrul a fost surprins cand a observat ca tanarul pastor desena o oaie tridimensional folosind linii foarte ferme. Cand a fost intrebat de nume, copilul a raspuns: “Numele meu este Giotto si tatal meu se numeste Bondone”. Insotindu-l la coliba, pictorul Cimabue a reusit sa-i convinga tatal sa-i incredinteze baiatul ca ucenic.


 

O alta versiune a bibliografiei lui Giotto spune ca tatal sau l-a trimis la Florenta pentru a lucra ucenic in atelierul unui negustor de lana. Tanarul, fiind foarte interesat de arta, avea obiceiul sa viziteze atelierul pictorului Cimabue pentru a vedea cum picteaza maestrul impreuna cu elevii sai. Dornic sa se alature, i s-a permis sa invete devenind si el ucenicul lui Cimabue.

Giotto di Bondone s-a nascut nu departe de Florenta la Colle di Vespigano din provincia Mugello, in anul 1267.

Nu se stie cand a parasit atelierul lui Cimabue, dar s-a demonstrat ca in anul 1287 s-a casatorit cu Ricevota di Lapo dell Pela (Ciuta), iar trei ani mai tarziu a realizat prima sa mare opera, un crucifix pentru Biserica Santa Maria Novella din Florenta.

In 1296 pleaca la Assisi unde pana in 1299 realizeaza primele sale fresce, reprezentand viata Sf. Francis,c inspirate din legenda Sf. Bonaventura, in biserica din localitate.

Dupa ce realizeaza doi ani mai tarziu, la Roma, mozaicul reprezentand barca lui Petru, Giotto executa in acelasi an si decoratia “Loja fericitilor” in Bazilica San Giovanni din Laterano, la dorinta papei Bonifacio al III-lea.

Desi nu a implinit inca patruzeci de ani, Giotto ajunge deja celebru avand cateva case, atelier si numerosi elevi. Primeste comenzi de pretutindeni astfel ca picteaza fresce pentru calugarii franciscani la Rimini, care din pacate s-au deteriorat, apoi intre anii 1304-1306 picteaza capela Scrovegni din Padova. Se intoarce la Florenta unde picteaza fresce pentru Biserica Santa Croce incepand din anul 1317, iar apoi merge la Napoli unde intre anii 1328-1333 picteaza fresce la curtea regelui Carol Robert. Dintre aceste fresce mai exista astazi doar cateva fragmente.

{gallery}gallery/05/taraba_24{/gallery}

In anul 1334 revenit la Florenta, Giotto este decorat de catre consiliul orasului cu titlul Magister et Gubernator si numit arhitect sef al orasului. Are sub ordine toate cladirile oficiale si fortificatiile din oras, fiind insarcinat si cu conducerea constructiei Domului a carui clopotnita o proiecteaza el.

Giotto a zburdat practic prin toata Italia, in 1336 a lucrat in Milano pentru Ducele Visconti si tot in acelasi an a fost chemat la Avignon, resedinta papilor din acea epoca. Insa aceasta din urma comanda nu a mai onorat-o deoarece a murit pe 8 ianuarie 1337, fiind inmormantat la Biserica Santa Croce din Florenta.

Este considerat primul pictor renascentist. Dupa el arta italiana rupe definitiv legaturile cu traditiile bizantine, iar influenta stilului sau s-a raspandit la toti pictorii care l-au urmat, inspirandu-i in special pe Masacio si Michelangelo.

Se presupune ca Giotto a vazut cometa Halley in 1301, inspirandu-l pentru opera “Adorarea magilor”, astfel ca Agentia Spatiala Europeana a numit sonda care a abordat cometa in 1986 pentru studii “Misiunea Giotto”. Si un crater de pe planeta Marte poarta numele “Giotto”.

Deasemeni Dante Aligheri cu care se presupune ca ar fi fost prieten il mentioneaza pe Giotto in Divina Comedie, precum si Boccaccio in Decameronul, iar in 1400 Cennini Cennino a scris “Giotto si trecerea de la arta picturii grecesti la cea latina”.

0 comentariu

Marian 04-06-2010 - 05:31

Vor ramane in sistem rudele si pilosii, curvele (amantele) si servitorii sefilor. Cei cere stiu sa faca ceva vor fi concediati, pentru ca de regula acestia sunt fara pile. In maxim doi ani de la concedierea celor care stiu meserie, se vor duce in somaj si pilosii. Asa s-a intamplat si la intreprinderile la care s-au facut concedieri pe timpul lui Victor Ciorbea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS