Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (25) VALENCIA si PAELLA VALENCIANA

Taraba lui Cristinel (25) VALENCIA si PAELLA VALENCIANA

scris de Ziua Veche
1 afisari

Al treilea oras al Spaniei, Valencia este capitala Comunitatii Valenciene, avand o populatie de aproximativ un milion de locuitori. Orasul este situat in estul Peninsulei Iberice pe malul Marii Mediterane, fiind strabatut de raul Turia.


 

 

Turistii pot ajunge in Valencia folosind mijloace auto, orasul fiind conectat la Autostrada 7, cu trenul, cu avionul la aeroportul Manisce sau croaziera pe mare plecand din porturi din Grecia, Italia, Corsica, Maroc, Anglia sau Irlanda.

Fondat de romani in anul 138 i Hr. pe timpul consulului Decimus Junius Brutus, orasul a purtat numele Valentia Edetaranum. Incepand cu sec. al V-lea isi fac aparitia primele triburi germanice, in special vizigotii care il cotropesc, iar din sec. al VIII-lea va fi cucerit de musulmanii condusi de Tariq Add al-lui Allah, fiul Emirului din Cordoba va fi numit guvernator si orasul isi va schimba denumirea, numindu-se Balansiya.

Rodrigo Diaz de Vivar (El Cid) va recuceri orasul in 15 iunie 1094, insa dupa cinci ani moare iar almorauzi il vor recuceri in 1102. Desi Imparatul Spaniei Alfonso i-a alungat initial, nu a reusit sa mentina orasul, iar crestinii l-au abandonat, dandu-i foc. Masdali ia orasul in primire pe 5 mai 1109 si il reconstruieste.

Va fi recucerit de Jaime I Cuceritorul regele Aragonului ajutat de Ordinul de Calatrava pe 28 septembrie 1238 si se va forma Regatul Valenciei ce va fi parte din Coroana Aragonului.

In 1348 Valencia este decimata de ciuma, iar intre 1363-1364 au loc revolte ale populatiei.

Din sec. al XV-lea orasul cunoaste o extindere si crestere spectaculoasa (perioada de aur), in anul 1502 fiind fondata Universitatea din Valencia. Insa in sec. al XVIII-lea Valencia se alatura Arhiducelui Carol al Austriei contra lui Bourbon in Razboiul de succesiune spaniol, acesta din urma castiga si orasului i se vor abroga toate privilegiile. Dupa Razboiul de o suta de ani are loc Razboiul de Independenta impotriva armatei lui Napoleon, insa in Prima batalie de la Valencia maresalul francez Suchet va cuceri orasul la 28 iunie 1808. Va fi recucerit in 1814 si declarat capitala a Spaniei, titlu ce il va detine si in 1936 sub conducerea presedintelui de guvern Manuel Azana.

{gallery}gallery/05/taraba_25{/gallery}

In urma marilor inundatii din 1957 raul Turia a devastat orasul, acesta fiind deviat apoi in afara Valenciei iar in vechia albie fiind costruit Parcul Turia.

Valencia poseda un patrimoniu cultural si artistic impresionant. In vechiul oras pot fi admirate Sf. Catalina, El Miguelete, Turnurile Serranos sau La Lonja de la Seda declarata patrimoniu universal in 1996 de UNESCO.

Deasemenea intalnim 18 muzee printre care Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Arta Moderna, iar in Valencia moderna Orasul Artelor si Stiintei sau Parcul Oceanografic Universal.

In bucataria traditionala a orasului (celebra Dieta mediteraniana), la loc de frunte se afla paella.

PAELLA VALENCIANA

Ingrediente:

500g orez, 800g carne de pui si 600g carne de iepure transate in parti egale, 250g fasole pastai, 200g fasole boabe de dimensiuni mari, 100g bulion, 150ml ulei de masline, sofron sau colorant alimentar, o lingurita cu boia, sare si apa(de regula se utilizeaza de doua ori mai multa apa decat orezul)

Mod de preparare:

Se toarna uleiul in paellera si se incinge la foc regulat dupa care se adauga carnea de pui si iepure. Dupa ce carnea s-a rumenit se adauga fasolea asteptand ca si aceasta sa se rumeneasca. Se adauga apa, sofronul, bulionul, sarea si piperul si se fierbe 5 min. la foc mare dupa care aproximativ 30 min. la foc mocnit. Adaugam apoi orezul dupa care iar fierbem 5 min. la foc mare si 10 min. la foc mocnit pana cand orezul ramane uscat.

In loc de carnea de pui si iepure se pot utiliza doar legume sau fructe de mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult