Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (27) JACKSON POLLOCK

Taraba lui Cristinel (27) JACKSON POLLOCK

scris de Ziua Veche
14 afisari

Pioner al expresionismului abstract, Jackson Pollock s-a nascut la Cody, Wyoming, in 28 ianuarie 1912, fiind al cincilea copil al lui Leroy si Stella May Mc Clure.


 

 

Copilaria si adolescenta si-a petrecut-o in Arizona si California plecand apoi la New York in 1929 pentru a studia pictura cu Thomas Hart Benton la Art Studente League. In aceasta perioada de formare a cunoscut pictura muralista mexicana, fiind influentat de pictorii Orozco, Rivera si Siqueras.

Din 1938 incepe sa se intereseze de pictura abstracta inspirandu-se in lucrarile sale din lumea indienilor americani. In urma unei depresii avuta in 1935 incep problemele cu alcoolul, fiind ulterior dat afara de la Federal Art Project institut al Works Progress Administration, unde lucra, si internat in spitalul White Plains. Iesind dupa patru luni din spital, Pollock se imprieteneste cu John Graham, director la Metropolitan Museum of Art din New York care ii face cunostinta cu pictorita Lee Krasner ce ulerior va avea o mare influenta asupra operei sale. Jackson si Lee s-au casatorit in 1945, stabilindu-se in Long Island.

 

Expune de mai multe ori la galeria The Art of This Century, a cunoscutei colectionare de arta Peggy Guggenheim, unde se bucura de un succes imens.

 

{gallery}gallery/05/taraba_27{/gallery}

 

Din anul 1950 reincep problemele cu alcoolul, iar in seara zilei de 11 august 1956 Pollock moare pe loc intr-un accident de circulatie, fiind inmormantat in Springs.

 

La cateva luni de la moartea sa Muzeul de Arta Moderna din New York a organizat o expozitie retrospectiva, iar incepand cu anii 60 Pollock a fost recunoscut ca fiind una dintre cele mai importante figuri ale picturii americane. Au din nou loc expozitii retrospective organizate in 1967 de acelasi muzeu, iar in 1998 si 1999 de muzeele Moma si Tate din Londra.

 

Ed Harris regizeaza in 2000 filmul biografic “Pollock”, Marcia Gay Harden castigand Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar, interpretand rolul sotiei, Lee Krasner.

 

Pictura Nr.11, 1952 a lui Pollock a fost cumparata in 1973 de guvernul australian pentru Galeria Nationala din Australia pentru suma de 1,3 milioane dolari, fiind cel mai mare pret platit vreodata pentru o pictura moderna la acea vreme. Si astazi tot Pollock detine recordul, un afacerist german cumparand in 2006 pictura Nr.5, 1948 de la producatorul de film si muzica David Geffen, platind suma de 140 milioane dolari. Inainte recordul era detinut de portretul Adelei Block Baver a lui Gustav Klimt pentru care s-a platit in 2004 suma de 136 milioane dolari.

0 comentariu

COVACIU FLOARE 27-06-2010 - 10:35

CU SI FARA PLAN B C D E SFARSITUL INCOMPETENTILOR MINCINOSILOR INOPORTUNISTILOR DIN GUVERN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult