Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (29) CARAVAGGIO

Taraba lui Cristinel (29) CARAVAGGIO

scris de Ziua Veche
3 afisari

Celebrand patru centenare de la moartea lui Caravaggio, Galeria Scuderia del Quirinale din Roma (str. XXIV Maggio, nr. 16), organizeaza intre 20 februarie si 13 iunie cea mai riguroasa prezentare din cate au existat, expunand unele dintre cele mai importante opere ale artistului.


Pot fi admirate 23 de tablouri ale pictorului care ii sunt cu siguranta atribuite
, acestea fiind imprumutate de la muzeele: Uffizi, Ermitage, Metropolitan Museum, Staatliche Museum, Galeria Morghese sau Biblioteca Ambrosiana din Milano.

Michelangelo Merisi da Caravaggio s-a nascut la Caravaggio, o mica localitate de langa Bergamo din provincia Lombardia, in 29 septembrie 1571, fiind fiul lui Fermo Ferisi si al Luciei Aratori. Tatal sau a lucrat ca administrator pentru Francisco Storza, marchiz de Caravaggio, iar mama sa provenea dintr-o bogata familie ce locuia in acelasi district. Niciunul dintre copii nu au fost inregistrati Merisi, acestia primind la botez numele de Caravaggio.

Caravaggio a invatat arta de a picta la Milano cu maestrul Simone Peterzano, discipol al lui Tiziano. Intre anii 1592-1606 se muta la Roma fiind remarcat pentru talentul de a picta dar si pentru caracterul sau impulsiv si al multor episoade tumultoase din viata sa. Desi a intentionat sa paraseasca orasul in 1593, s-a imbolnavit de malarie pierzandu-si cunostinta la poarta orasului, fiind internat in spital alaturi de bolnavi de ciuma, alienati mintali sau muribunzi.

Iesit din spital, ziua lucra intens, noptile hoinarea prin cartiere rau famate, iar diminetile se chinuia sa vanda picturile in fata bisericilor pentru cativa bani. Cu toate acestea Caravaggio a fost evlavios, fapt ce-si va pune ampreta asupra carierei artistice.

Soarta artistului s-a schimbat cand Pandolfo Pucci, Juristul Curtii Romane, i-a oferit protectie in schimbul unor tablouri, insa la scurt timp Caravaggio fuge cu Alexandra, amanta lui Pucci pe care insa o abandoneaza pentru a intra sa lucreze la atelierul pictorului Antiveduto Grammatica.

{gallery}gallery/05/taraba_29{/gallery}

In 1606 Caravaggio l-a ucis pe pictorul Ranvecio Tommasoni, fiind si el ranit si evadand din inchisoare a fost fortat sa fuga din Roma, unde spre regretul sau nu se va mai intoarce niciodata. Urmatorii patru ani ii va petrece la Napoli si, in ciuda succesului, va pleca in Malta in speranta ca Alof de Wignacourt, Marele Maestru al Cavalerilor de Malta, il va ierta pentru uciderea lui Tommasini. Acesta, impresionat de talentul sau, nu numai ca il iarta dar il si inscrie in randul cavalerilor. Insa la scurt timp va fi din nou arestat si expulzat din Ordin in urma unei altercatii in care a ranit grav un cavaler. Pleaca apoi in Sicilia, unde va sta doua luni, dupa care revine la Napoli.

A murit de malarie in 18 iulie 1610 dupa ce a platit mita pentru a iesi din nou din inchisoare, unde a intrat din greseala incercand sa ajunga la Papa pentru a cere gratiere. Nu i-a fost gasit corpul, insa decesul a fost confirmat de un poet, prieten al pictorului.

S-au scris multe carti despre Caravaggio in care realitatea a fost amestecata cu fictiunea si in care s-a pus accent asupra aventurilor si scandalurilor in care a fost implicat si a destinului sau schimbator.

In 1986, Derek Jarman a ecranizat filmul “Caravaggio”, in care rolul principal a fost jucat de Nigel Terry.

0 comentariu

Europeanul 06-06-2010 - 16:50

http://www.federalreserve.gov/releases/h10/hist/dat00_eu.htm

O scurta privire asupra evolutiei cursului de schimb (USD vs. EUR) pe ultimii 10 ani spune totul. Ne aflam la nivelul cursuluio din luna Mai-Junie 2004.

Titlul articolului ar fi putut formulat de aka alamar. O formulare mai corecta are fi putut suna altfel: Dolarul isi mentine cursul redresarii!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult