Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (32) BARCELONA si CIUPERCI A LA CATALONIA

Taraba lui Cristinel (32) BARCELONA si CIUPERCI A LA CATALONIA

scris de Ziua Veche
80 Afisari

 

Situata in nord-est nu departe de frontiera cu Franta si de Pirinei, Barcelona este al doilea oras al Spaniei cu o populatie de peste un milion sase sute de mii de locuitori. Adaugand si zona metropolitana formata din treizeci si sase de municipii delimitate de nucleul urban, populatia Barcelonei ajunge la cinci milioane de locuitori.


Originea numelui Barcelonei este necunoscuta existand mai multe legende. Se spune ca numele ar veni de la generalul cartagenez Amilcar Barca care ar fi cucerit orasul dupa debarcarea in Hispania si l-ar fi facut cadou fiului sau Anibal Barca, insa un exista documente care sa ateste acest fapt.

 

Alta legenda atribuie numele perioadei feniciene, teorie sustinuta de o inscriptie iberica gasita pe o moneda. Insa exista si o a treia legenda legata de mitologie care spune ca Hercule a unit argonautii pentru a-l ajuta la a patra munca cea de a cauta Lana de Aur. Barca acestora, ce purta numele Barca Nona, in timpul unei furtuni ar fi naufragiat pe coasta cataloniei, Hercule, cautand-o, ar fi gasit-o un departe de actualul Montjuic. Sfatuit de Hermes, Hercule ar fi numit localitatea Barcanona.

 

Se stie ca a fost un oras iberic format din triburile layetanos, primele urme ale populatiei venind de la sfarsitul neoliticului. A fost cucerit in 218 ic de Cneo Cornelio Escipion care l-a convertit in colonie romana. Fiind sub protectia lui Cayo Julio Cezar si a lui Octavio Augusto a primit numele Colonia Iulia Augusta Peterna Faventia Barcino, nume ce il intalnim si in harta lumii facuta de Claudio Ptolomeo.

 

In sec. al V-lea vizigotii cuceresc si ei orasul numindu-l pentru o scurta perioada capitala teritoriilor hispanice, titlu ce il va primi ulterior Toledo. Insa in sec. al VIII-lea Al-Hurr cucereste orasul fiind recucerit apoi in 801 de Ludovico Pio, conducatorul Imperiului Carolingian. Atacurile musulmane continua si in 985 armatele lui Almanzor distrug orasul in totalitate. Borell al II-lea incepe reconstructia orasului ajungand un puternic centru comercial rivalizand Genova si Venetia cele mai puternice in acea epoca.

 

{gallery}gallery/06/taraba_32{/gallery}

 

Incepand cu sec. al XV-lea orasul cunoaste o decadere cauzata de casatoria lui Ferdinand II de Aragon cu Isabel de Castilla, fapt ce a generat Razboiul Sacerdotilor (1640-1651) si Razboiul de Succesiune (1706-1714), cand dispar o serie de institutii proprii ale Cataloniei. Insa comertul cu America recupereaza din punct de vedere economic orasul, iar de la sfarsitul sec. al XVIII-lea Barcelona se transforma intr-un puternic centru politic, economic si cultural. In anii 1888 si 1929 Barcelona a fost gazda Expozitiei Universale, se construiesc metroul si noul port, insa criza din 1929 si Razboiul Civil au paralizat orasul pentru o decada de timp. Barcelona a fost ocupata de trupele lui Franco in ianuarie 1939, insa dupa terminarea razboiului cunoaste o noua expansiune in special dupa 1 ianuarie 1986 cand Spania a fost integrata in Uniunea Europeana. In 1992, in Barcelona au avut loc Jocurile Olimpice.

 

Astazi in Barcelona putem vizita atat vechile coloane ale templului lui Augusto sau zidurile de la Barcino, catedrale medievale, cat si arhitectura moderna asupra careia si-a pus amprenta Antoni Gaudi. Lucrarile marelui arhitect Sagrada Familia, Parcul Guell, Casa Mila, La Pedrera sau Casa Batllo atrag astazi milioane de turisti. Deasemeni in Barcelona gasim zeci de muzee, la loc de frunte fiind muzeul Picasso sau celebra cale Rambla. 

In 1999 Royal Institute of British Architect a decernat Barcelonei Medalia Regala de Aur pentru arhitectura sa inegalabila. 

Ciuperci a la Catalonia

Ingrediente: 500g ciuperci, 200g smantana, o ceapa taiata marunt, doi catei de usturoi (sau dinti cum spun spaniolii), taiati marunti, un pahar de vin alb sec, doua lingurite de ulei de masline, o lingurita de patrunjel verde taiat marunt, piper si sare. 

Mod de preparare: Se amesteca ceapa, usturoiul si uleiul de masline si se pune la microunde timp de 4 min. la putere maxima. Se adauga apoi ciupercile, care in prealabil sunt spalate bine (trebuiesc fierte daca nu sunt cumparate din comert preparate gata), vinul, piperul si sarea. Dupa ce se amesteca continutul cu grija pentru a nu se rupe ciupercile, se introduce din nou la microunde pentru 2 min. la putere maxima. Adaugam apoi smantana si patrunjelul care se amesteca cu sosul dupa care poate fi servit. Pot fi adaugate si frunze de maghiran in functie de preferinte.

0 comentariu

gigi cu 04-06-2010 - 15:37

Asa le trebuie. ce au avut si ce au ales? Moscova? Sa traisca bine cu cartele

vlad 05-06-2010 - 05:36

Nu mai este mult timp si la noi se va intoduce din nou cartela !! Agicultura la pamant ,industria la pamant ,totul din import .Nu credeti domnilor ca totul a fost planuit in cele mai mici detalii ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult