Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (33) EL GRECO

Taraba lui Cristinel (33) EL GRECO

scris de Ziua Veche
1 afisari

Domenikos Theotokopoulos s-a nascut la Candia (actualul Heraclion) in Insula Creta parte a Republicii Venetia in acea perioada, in 1541. Tatal sau Georgios Theotokopoulos era colector de impozite, dar si comerciant, indeletnicire de care se ocupa impreuna cu fratele mai mare a lui Domenikos, Manoussos.


Din acea perioada a vietii lui El Greco se cunosc putine lucruri. A studiat pictura in insula, faimoasa pentru scoala sa de pictura bizantina, devenind un pictor de icoane in stilul neobizantin. Se pastreaza un act notarial din 6 iunie 1566 in care apare semnatura artistului: Menegar Theotokopoulos (dialectul venetian pentru Domenikos), pictor.

La varsta de 26 de ani El Greco pleaca la Venetia pentru a studia pictura cu Tiziano, care in ultima perioada a vietii sale era recunoscut ca un geniu universal. De fapt in acele timpuri Venetia era considerata cel mai important centru artistic al Italiei, pe langa Tiziano aici mai lucrand si Tintoretto, Paolo Veronese sau Jacopo Bassano.

El Greco pleaca la Roma in 16 noiembrie 1570, insa pe drum se opreste la Parma pentru a cunoaste opera lui Correggio. In Roma deschide propriul atelier, avand ca ajutoare pictorii Lattanzio Bonastri de Lucignano si Francisco Probaste. Desi Miguel Angel si Rafael nu mai erau in viata, opera acestora a avut o puternica influenta asupra lui El Greco. Numele “Grecul” de fapt apare mentionat pentru prima data in lucrarea lui Julio Mancini “Consideratiile mele” din 1621. Perioada italiana a carierei artistului este considerata o perioada de studiu, genialitatea sa fiind recunoscuta odata cu primele lucrari executate in Toledo.

Felipe II a invitat o serie de artisti italieni pentru a decora manastirea El Escorial, astfel ca din 1576 il intalnim pe El Greco la Madrid. Prietenia cu Luis de Castillo il va determina sa plece un an mai tarziu la Toledo, capitala religioasa a Spaniei si unul dintre cele mai mari orase ale Europei ce numara, in 1571, 62.000 de locuitori.

{gallery}gallery/06/taraba_33{/gallery}

Primele lucrari au fost executate pentru Biserica Santa Domingo el Antiguo si pentru Catedrala, lucrari ce ii vor asigura reputatia de “pictorul din Toledo”. Insa relatiile sale cu clientii au fost complicate datorita preturilor mari pretinse.

El Greco o va cunoaste pe Jeromina de las Cuevas care in anul 1578  va naste unicul fiu Jorge Manuel, desi nu au fost casatoriti niciodata.

Nu a dorit sa se stabileasca in Toledo, visul sau era de a ajunge la curtea lui Felipe II, insa, neobtinand gratiile regelui, El Greco si Jeromina inchiriaza in 10 septembrie 1585 trei camere in Palatul Marchizului de Villena transformat in apartamente, unde va trai tot restul vietii. Tot in 1585 isi deschide un nou atelier unde din nou va avea ca ajutor pe pictorul italian Francisco Probaste si mai tarziu pe fiul sau.

El Greco a murit la varsta de 73 de ani pe data de 7 aprilie 1614 fiind inmormantat in Cimitirul Bisericii Santo Domingo el Antiguo. Imediat dupa moartea sa Jorge Manuel a inventariat toate lucrarile tatalui sau, astazi fiind recunoscute 285 de picturi ale artistului pe langa numeroasele fresce.

S-au scris numeroase carti despre viata si opera sa, Yannis Smaragdis realizand in 2007 filmul “El Greco”, in care rolul principal este jucat de Juan Diego Botto. Conform filmului, El Greco a parasit Creta pentru a-si urma iubita la Venetia, fiica guvernatorului. In Italia il va cunoaste pe Nino de Guevara ce mai tarziu va deveni Mare Inchizitor si care l-a convins sa se stabileasca in Toledo.

0 comentariu

ioan 05-06-2010 - 05:08

Si totusi este corect ca niste pensionari amarati si salariatii care muncesc din greu sa plateasca lefegii clientelari. Este corect ca un sofer sau femeie serviciu sa castige cat un colonel?! Dl Boc ii pune la zid pe militari atarnandu-le de gat eticheta „bugetari de lux” in acest timp un soldat este platit cu 620 ROn + norma de hrana din care lasa circa 50% ministerului pentru niste servici de hranire de cele mai multe ori discutabile, daca nu mizerbile.
Cica aceasta este reforma statului….?!

Make 05-06-2010 - 05:29

Varza esti Varzarule, varza . Cu carne din fundul basescian pe care-l pupi Pana acum ce au facut un an jumate ? Jegoasa presa …

Viorica Ianc 07-06-2010 - 04:24

Sunt sacrificati!
De paduci nu stiam ca se sacrifica !
Ralatie noua pentru verbul „a sacrifica” si
un paduche ! Asta este substantiv. Am glumit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult