Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (34) GHEORGHE PETRASCU

Taraba lui Cristinel (34) GHEORGHE PETRASCU

scris de Ziua Veche
21 afisari

Gheorghe Petrovici (Petrascu), s-a nascut in Tecuci la 20 noiembrie 1872 intr-o familie cu traditii culturale. Parintii, Constantin Petrovici si Elena Petrovici (nascuta Bita), erau proprietarii unei podgorii din tinutul Falciu, fratele mai mare Nicolae, diplomat, scriitor si critic literar si de arta, iar celalalt frate, Vasile, doctor.
Remarcat de I. Uliescu la gimnaziu, Petrascu urmeaza apoi liceul real N. Balcescu din Braila. Desi are inclinatii spre stiintele naturale, profesorul sau Theodor Nicolau il sfatuieste sa urmeze scoala de bele arte. Cu toate acestea, dupa ce isi schimba numele din Petrovici in Petrascu la terminarea liceului, pleaca la Bucuresti chemat de fratele mai mare, diplomat in acea perioada, si incepe cursurile Facultatii de stiinte naturale. Insa la mai putin de un an, in 1893, Petrascu renunta la facultate si se inscrie la Scoala de bele arte avandu-l ca profesor pe G. Demetrescu Mirea.

In 1898 termina Scoala de bele arte, cu sapte medalii de bronz si trei mentiuni, si la recomandarea lui Nicolae Grigorescu primeste o bursa pentru a se perfectiona in strainatate de la Spiru Haret, ministrul Instructiunii Publice. Astfel, dupa un scurt stagiu la Munchen, Petrascu pleaca la Paris unde se inscrie la Academia Julian si lucreaza patru ani in atelierul lui Bouguereau.

Prima expozitie personala o realizeaza in 1900 la Ateneul Roman, de la care scriitorii Barbu Delavrancea si Alexandru Vlahuta vor cumpara cate o lucrare.

Calatoreste mult in timpul studiilor de la Paris, in 1901 viziteaza Bretania participand ca membru fondator la inaugurarea oficiala a societatii “Tinerimea artistica”, iar in 1902, ultimul an de studii, la Londra, Haga, Amsterdam, Valea Rinului, Munchen, Viena, Venetia si Napoli. In acelasi an expune 6 picturi la “Tinerimea artistica” si 2 picturi la “Expozitia oficiala de pictura, sculptura si arhitectura”.

Urmatorul an expune din nou la “Tinerimea artistica” 20 de tablouri, unul fiind cumparat de Spiru Haret, iar la sfarsitul anului realizeaza a doua expozitie personala la Ateneul Roman. Desi a expus si la Munchen, pictorul Petrascu a avut numeroase expozitii personale intre anii 1903 si 1923 la Ateneul Roman sau “Caminul Artei”, in 1909 primind Premiul II la Salonul oficial din Bucuresti, medalie ce o va primi si in 1913.

{gallery}gallery/06/taraba_34{/gallery}

In 1911, Gheorghe Petrascu se casatoreste cu Lucretia C. Marinescu, iar in 1920 vor construi o casa la Targoviste unde artistul se va retrage vara pentru a picta.

Realizeaza alte expozitii personale la Sala Dalles in 1936 si 1940 participand si la Bienala din Venetia in anii 1924, 1938 si 1940, “Expozitia Internationala” din Barcelona unde primeste Marele Premiu in 1929, sau in Paris in 1937.

In 1932 Gheorghe Petrascu primeste Legiunea de Onoare din partea guvernului francez, iar in 1936 este ales membru al Academiei Romane.

Pana in 1942 Petrascu a participat la numeroase expozitii cand, datorita bolii contactate in 1940 care se agraveaza, va renunta la creatia artistica. Desi nu va mai picta, Petrascu va mai trimite an de an lucrari mai vechi la diverse expozitii din tara sau strainatate, iar din 1948 i se recunoaste titlul de academician primind o pensie.

Gheorghe Petrascu inceteaza din viata pe 1 mai 1949 la Bucuresti, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.

In 1970 se infiinteaza Casa Atelier Gheorghe Petrascu din Targoviste, iar in 1972, la 100 de ani de la nasterea artistului, Galeria Nationala din Bucuresti a organizat o expozitie retrospectiva.

0 comentariu

Ahhmed 06-06-2010 - 00:18

Evident ca incultura ridicata la rang de eruditie produce chiciul (de la kitsch). Galerius s-a nascut in anul 260 la Serdica (astazi se numeste Sofia, fiind capitala Bulgariei), care era capitala Daciei Mediterranea (cu alte cuvinte Dacia se afla la sud de Dunare), caci incepand cu anul 240 gotii ataca Dacia Traiana iar romanii parasesc provincia Dacia formand o noua Dacie la sud de Dunare. Asa ca povestile cu Galerius refugiat la nord de Dunare sunt povesti de adormit copiii, mai ales ca localitatea Dragasani = Draga Sana este atestata abia la 1535, ceea ne spune foarte clar: pana la 1535 n-au existat localnici in lipsa localitatii.

ketsbaia 06-10-2010 - 12:30

inteleg incercarea de negare a existentei unui conducator dac/trac/vlah/roman in Imperiul Roman. Uiti insa ca poporul nostru este trac, indifecent de numele tribului: dac, get, moesi, bessi, carpi, costoboci. Asa incat faptul ca s-a nascut la Serdica, cel mai probabil, nu ii inlatura originea amintita. De la Maximinus Thrax 235, pana la Phocas 610 toti imparatii romani sunt traci sau asociati lor. Citeste http://www.romaniaapocrifa.blogspot.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult