Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (35) VINCENT VAN GOGH

Taraba lui Cristinel (35) VINCENT VAN GOGH

scris de Ziua Veche
103 Afisari

Cel mai mare dintre cei sase frati, Vincent van Gogh s-a nascut in Groot Zundert, un sat in apropiere de Breda, la 30 martie 1853. A fost fiul lui Theodorus van Gogh, pastor al Bisericii Reformate si al Annei Cornelia Carbentus, avand doi frati: Theo si Cor, si trei surori: Elisabeth, Anna si Willemina.




In 1860 Vincent a inceput cursurile la scoala din sat unde unui profesor ii reveneau 200 de elevi, astfel ca dupa un an parintii il muta. Dupa ce frecventeaza diverse internate, din 1864 il trimit la Zenbergen, iar doi ani mai tarziu la Tilburg, insa la varsta de 15 ani renunta definitiv la studii fiind atras de pictura pentru care a fost autodidact.

Intors acasa, unchiul sau il ajuta sa se angajeze dealer de arta la Goupil & Co in Haga, companie ce il trimite in 1873 la Londra. Aici se indragosteste de Ursula, fiica hangitei unde locuia, insa aceasta era promisa altcuiva. Deceptionat, tatal si unchiul sau reusesc sa-l transfere la Paris unde dragostea sa pentru pictura creste dupa ce a vizitat expozitia lui Jean Francois Millet. Insa Van Gogh protesteaza pentru modul cum este tratata arta, ca o marfa, astfel ca la 1 aprilie 1876 i se reziliaza contractul de munca.

Ajutat de prietenul sau, scriitorul Albert Djemal, Van Gogh se intoarce in Anglia unde dupa ce a lucrat o scurta perioada de timp ca auxiliar la Ramsgate, in urma deziluziilor profesionale si amoroase va cauta refugiu in religie. Intra ajutor de predicator la Isleworth, insa dupa cateva luni se angajeaza intr-o librarie din Dordrecht.

In 1877 se intoarce in Tarile de Jos, la Amsterdam, unde incearca sa devina preot, insa va fi respins necunoscand latina si greaca, dar mai ales din cauza dificultatii de a comunica cu publicul. Va fi trimis misionar la Mons in zona miniera Borinage din Belgia, unde va lucra aproximativ doi ani. Dormind intr-o baraca si impartind putina hrana pe care o avea saracilor, sanatatea incepe sa i se degradeze. Ajutat economic de fratele sau Theo, Van Gogh decide sa faca o schimbare in viata sa dedicandu-se picturii.

Se stabileste in 1880 la Bruxelles unde se imprieteneste cu pictorul Anthon van Rappart si se inscrie la Academia Belle Arte. Insa numai dupa un an, Van Gogh pleaca la Etten pentru a-si vizita fratele indragostindu-se de verisoara sa Cornellia Adriana Vos Strickers, care tocmai devenise vaduva, insa va fi refuzat si de aceasta. Intalneste insa o prostituata alcoolica insarcinata  si care avea o fata cu care va trai mai bine de un an devenindu-i model. O paraseste insa si pleaca la Drenthe in nordul Olandei unde picteaza peisaje.

In noiembrie 1885 Van Gogh pleaca la Anvers unde descopera pictura lui Rubens, iar un an mai tarziu la Paris locuind la fratele sau. Aici ii cunoaste pe Bernard, Touluse-Loutreac, Ganguin, Seurate, Signat, Guillaumin, Pissaro si Cezanne, punand impreuna bazele neo-impresionismului.

{gallery}gallery/06/taraba_35{/gallery}

Datorita problemelor de sanatate cauzate de alcool si fumat, Van Gogh se retrage la Arles in 1888 unde picteaza peisaje in aer liber. Aici intentioneaza sa deschida un atelier apeland la mai multi prieteni pentru a obtine sprijin, primind ajutor doar de la Gauguin. Acesta, locuind in acel moment in Bretania, se deplaseaza la Arles incurajandu-l pe Van Gogh sa picteze locurile istorice din zona. Insa intre cei doi are loc o altercatie in urma careia Van Gogh isi pierde o ureche.

Marcat de problemele psihice, artistul se interneaza voluntar in spitalul de boli mintale din Saint Remy de Provence unde a primit doua camere, una pentru a amenaja un mic atelier. Se muta insa langa Paris la Auvers sur Oise, unde este tratat de doctorul Paul Gachet, un prieten al fratelui sau Theo. La scurt timp insa, in ziua de 27 iulie 1890, Van Gogh va pleca pe un camp din apropiere unde se impusca in piept. A fost inmormantat in cimitirul din Auvers sur Oise.

Nesuportand durerea pierderii fratelui, Theo moare si el sase luni mai tarziu  la Utrechet, fiind dezhumat in 1914 si inmormantat langa Vincent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS