Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (38) Jean-Antoine Watteau

Taraba lui Cristinel (38) Jean-Antoine Watteau

scris de Ziua Veche
68 afisari

Geniu al picturii baroc franceze, Jean-Antoine Watteau s-a nascut la Vallencianes in 10 septembrie 1684, fiind al doilea dintre cei patru copii ai comerciantului de ceramica Jean Philippe Watteau si al Leordenoisei Michelle.


La varsta de zece ani Watteau intra ucenic la Jaques Albert, pictor renumit din oras, insa la moartea acestuia, in 1702, pleaca la Paris. Aici, fara protectie si resurse si hotarat sa se autointretina, Jean-Antoine se angajeaza la pictorul Metayer, care insa nu-l poate plati, plecand apoi la un producator de vopsele din Pont Notre Dame. Primind de la acesta echivalentul a doar trei lire sterline pe saptamana si supa in fiecare zi, Watteau il paraseste si intra ucenic la atelierul lui Claude Gillot, ia contact cu lumea teatrala si inalta societate pariziana ce-l va inspira mai tarziu in operele sale.

Respins la concursul pentru Prix-ul de la Roma, se intoarce in 1709 in orasul natal unde picteaza scene din viata hanurilor si, deasemenea, cu soldati, inspirat din barocul olandez.

Watteau se intoarce doi ani mai tarziu la Paris reluand contactele cu lumea teatrala, pictand diverse personaje si scene de teatru pentru care obtine sume importante de bani.

La a doua incercare, Watteau este admis in 1712 la Academie pentru care trebuie sa realizeze o lucrare, donand cinci ani mai tarziu tabloul „Imbarcarea pentru insula Citirea”.

{gallery}gallery/08/taraba_38{/gallery}

Avand probleme de sanatate, pleaca in 1719 la Londra pentru a-l consulta pe doctorul Richard Mead, mare admirator al sau, insa nu are loc nicio ameliorare a bolii astfel ca se intoarce in Franta. Dupa cateva luni petrecute la Paris, se stabileste la mosia lui Philippe Le Fevre, prieten al tatalui sau din Nogent sur Marne, murind aici de tuberculoza la data de 18 iulie 1721 in bratele prietenului sau Gersain Antoine.

Cu Watteau, unul dintre cel mai vechi pictor al stilului rococo, incepe un nou gen, cel al “festivalurilor galante”.

Lucrarea “Surpriza”, realizata in anul 1718, a fost vanduta la licitatie in data de 8 iulie 2007 pentru suma de 15 milioane euro, reprezentand un record pentru un tablou Watteau.

Astazi pot fi admirate peste 65 de tablouri ale artistului in toate marile muzee ale lumii.

0 comentariu

alamar 1 11-06-2010 - 16:21

Dle Europeanul, care este situatia in Universul in care dta te afli dle Europeanul?…

Eu sper ca europenii din Universul in care te aflii , ” au invatat lectiile Istoriei”, asa cum ai afirmat deunazi…

Aici in Universul asta in care eu traiesc , dupa cum poti citi pe acest thread si pe acest forum , se pare , nu numai ca europenii nu au invatat lectiile Istoriei, dar sunt porniti , in mod aprig si constiincios ,sa REPETE , Istoria…

Dta ai avut drepate dle Euroeanul de un singur lucru : „Change Happens”…eu asa adauga la aceasta : ” Again!”…

Nu invatam absolut nimic de la Istorie, o repetam,urmam acelasi drum pe care il stim : ura, invidie, prostie ,ignoranta, suferinta, moarte…

Singurul lucru care s-e schimba, sunt viteaza cu care ura este propagata si armele…restul , este vechi de pe vremea lui Abel si Cain…

Deci dupa cum vezi dle Europeanul ,aici in Universul in care eu traiesc, spre deosebire de Universul in care dta te aflii, europenii , nu au invatat absolut nimci de la Trecut…

mai vorbim…

Hector 11-06-2010 - 17:25

Te-ai investit singur intr-un fel de bulibasa al forumului. Debitezi asa niste „intelepciuni”, de se reseteaza calculatoarele cititorilor. Du-te ma dracu si fa si tu ceva util. Lasa-ne cu nimicurile tale de trei parale.

Mihu 11-06-2010 - 20:25

Se vede de la douazeci de poste, ca Alamar, Dany Rom si altii care si-au pierdut preputul imediat dupa nastere, au turbat de neputinta:

Un exercitiu militar intre doua guverne corupte, nu inseamna nimic in fata vointei si a istetimii neamului romanesc!

Zilele suprematiei voastre sunt nu numai numarate, ci se schimba cu viteza nano-secundelor! Un imperiu bazat pe crime, jaf si samavolnicii, e un imperiu sortit pieririi.

Guitati pana crapati sobolanilor, ziua voastra vine!

alamar 1 11-06-2010 - 21:05

Hi,Hi, Ha…

Dle postas Mihu, dta din ce Univers ai aparut?…”in fata vointei si istetimii neamului romanesc”????…

Dta ai deschis cartile de Istorie vreodata???…

Dta unde ai fost un ultimele doua decenii,si ianite de acestea??…

Daca observam decizii critice,fundamanetale luate de „vointa si istetimea neamului romamesc”, incepand cu cine s-a aliat in al doilea razboi mondial, siterminand cu realegerea tovarasului Iliescu la presedentia de istetul neam romanesc, putem spune ca de fapt eu si Dany Rom, ne-am gasit…preputul…in persoana dtale…

„istetimea neamului romanesc” spui???…
probabiul ca tu ai o alta definitie a cuvantului „istet”…

Eu am deschis rubrica: ” Rtaraba lui Cristinel”…

am facut greseala sa citesc mizeria si depravarea scrisa de istetimea neamului roamesc acolo, la o rubrica, usoara, inocenta, benigna, precum arta, pictura…

„Istetimea neamului romanesc” ,plina de vointa , transforma orice subiect cat de inocent ar fi el,intr-o cloaca a depravarii umane si a unei ghiolbanii si prostii rar intalnita,intre …neamurile pamantului…

Idem si ptr tine : Vai de capul tau…

Dar ptr. ca tu si celalat nimrod…preputul lui Hector, eu nu cred ca este cazul sa intrati in panica…indiferent de ce scriu eu sau altii, nimic nu se va schimba…asa ati fost asa veti ramane…cei mai..,isteti… dintre neamuri…

succes…istetule…

Europeanul1 13-06-2010 - 13:08

Alamar, majoritatea razboaielor (aici pe continent) s-au purtat pe marginea disputelor teritoriale. LA fel ca si in alte parti ale lumii. Conflictul dintre evrei si arabi privind controlul asupra teritoriilor istorice s-a materializat intr-un conflict interminabil (din1948 si pina azi) Acest razboi este numai un exemplu.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_territorial_disputes

Spiritul prejudiciilor, intoleranta, teama de tot ce e strain au domnit educatia, universul (valoriile) vechilor generatii. De fapt, acest spirit domneste si in zilele noastre, in multe parti ale lumii. Contramasurile noilor generatii de pe continent sunt efective (un model demn de urmarit) S-a creat o piata comuna, interese comune, samd. In centrul atentiei, printre altele se afla si promovarea diversitatii si pluralitatii in societate. Azi suntem martorii unei perioade de tranzitie, inspre o societate moderna, intr-o Europa pasnica, fara frontiere, o societate in care oamenii sunt apreciati in functie de calificare, competenta si calitatile pe care le poseda (originea, nationalitatea devin criterii irelevante). Cine si-a putut imagina asa ceva in urma cu 40-50 ani, aici in Europa? Change happens!

M_D_L 13-06-2010 - 13:28

Acum erai lector acolo.

Poate ca iei un ban cinstit si scriind baliverne pe forumuri, pentru aia cu mintea slaba. Esti profesor de comunism european. Inainte i se zicea „stiintific”.

Europeanul1 13-06-2010 - 14:53

Lasati-o domnilor mai moale cu injuraturile. Libera circulatie a omului,capitalului, marfurilor, economie „libera” de piata se numarau printre cosmarurile comunistilor.

In realitate, comunistii erau mai verzi decat voi domnilor mioritici, erau mai verzi ca bradul ! Acum in Romanica de odinioara patrunde capital si investitii straine (straine bai, „strain” de tot 😉 romanul e liber sa calatoreasca, sa lucreze si sa se corceasca cu alte natzii pe meleaguri straine. Gee, tineretul scrie si vorbeste engleza fluent, comunica si schimba idei prin intermediul telecomunicatiilor moderne (internet;) cu alti tineri din lume. Romanii merg la cumparaturi in Szeged, Budapesta, Viena, Milano, Paris sau si le fac pur si simplu online – cu carte de credit. Bucurestii se va internationaliza, la fel cum s-a internationalizat si in Berlin, Londra, Paris, si alte capitae europene, Huh, un adevarat cosmar, n’asa ca ti-e frica?

P.S.
Mai „un pic”, mai vreo 10 ani va dau, sa vedeti ce picioare in fund ve-ti lua de la noua generatie (de la pustii de azi cu virste cuprinse intre 20 si 30 ani) Gazetarul Damian,de la Ziua noua, sau cea veche, m rog, va sta cu gura cascata in fata televizorului- incercand sa priceapa schimbarile care se petrec in jurul lui. Change happens!

Adrian D 13-06-2010 - 15:02

Cata chirie le ia guvernul Boc israelienilor pentru antrenamente?

M_D_L 13-06-2010 - 15:18

Asta in cazul in care nu sunteti un propagandist ordinar, platit sa indrume masele de cretini spre „epoca de aur”, varianta vestica.
Ne aburiti cu „realizarili” noii ordini, dar ignorati total ce am pierdut: suveranitatea nationala, economia pulverizata, resursele naturale ale tarii instrainate, siguranta locului de munca si pe strada, etc.

Intr-adevar, peste cativa ani va veni la putere noua generatie, cei care au absolvit gimnaziul cu media 10, dar fara sa fi participat macar o singura data la o olimpiada (unde n-ar fi luat mai mult de trei puncte). Vine noua generatie, cei care au treecut prin scoala fara sa invete, cu notele cumparate de parinti. Asta ati facut voi, „europenii”, i-ati corupt pe copii si i-ati invatat cu nemunca si cu spagile. Ati crescut o generatie de oameni debusolati si fara o pregatire concreta, de potentiali viitori fascisti, care o sa va bage la camerele de gazare. O sa vedeti voi ce vremuri vor veni. Tineti-va bine, lua-v-ar dracu de idioti si de imputiti !

barabula 15-06-2010 - 11:32

ce este rau sa inveti de la cei mai buni?

cand romania a fost teritoriul de antrenament al lui arafat si ai lui niciunul n-a scos o vorba. cand bani din tara si armament s-au scurs catre organizatii ca hizbullah si hamas, nu ne-a pasat.
sunt cativa pe aici abonati la toate articolele in care este vorba de evrei sau israel. apar ca ciupercile si arunca otrava (cica sunt specialisti si bine informati in domeniu). unii dintre ei n-au intalnit in viata lor un evreu. hello!? ati cam intarziat in istorie. v-au luat-o altii inainte.

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult