Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (38) Jean-Antoine Watteau

Taraba lui Cristinel (38) Jean-Antoine Watteau

scris de Ziua Veche
52 afisari

Geniu al picturii baroc franceze, Jean-Antoine Watteau s-a nascut la Vallencianes in 10 septembrie 1684, fiind al doilea dintre cei patru copii ai comerciantului de ceramica Jean Philippe Watteau si al Leordenoisei Michelle.


La varsta de zece ani Watteau intra ucenic la Jaques Albert, pictor renumit din oras, insa la moartea acestuia, in 1702, pleaca la Paris. Aici, fara protectie si resurse si hotarat sa se autointretina, Jean-Antoine se angajeaza la pictorul Metayer, care insa nu-l poate plati, plecand apoi la un producator de vopsele din Pont Notre Dame. Primind de la acesta echivalentul a doar trei lire sterline pe saptamana si supa in fiecare zi, Watteau il paraseste si intra ucenic la atelierul lui Claude Gillot, ia contact cu lumea teatrala si inalta societate pariziana ce-l va inspira mai tarziu in operele sale.

Respins la concursul pentru Prix-ul de la Roma, se intoarce in 1709 in orasul natal unde picteaza scene din viata hanurilor si, deasemenea, cu soldati, inspirat din barocul olandez.

Watteau se intoarce doi ani mai tarziu la Paris reluand contactele cu lumea teatrala, pictand diverse personaje si scene de teatru pentru care obtine sume importante de bani.

La a doua incercare, Watteau este admis in 1712 la Academie pentru care trebuie sa realizeze o lucrare, donand cinci ani mai tarziu tabloul „Imbarcarea pentru insula Citirea”.

{gallery}gallery/08/taraba_38{/gallery}

Avand probleme de sanatate, pleaca in 1719 la Londra pentru a-l consulta pe doctorul Richard Mead, mare admirator al sau, insa nu are loc nicio ameliorare a bolii astfel ca se intoarce in Franta. Dupa cateva luni petrecute la Paris, se stabileste la mosia lui Philippe Le Fevre, prieten al tatalui sau din Nogent sur Marne, murind aici de tuberculoza la data de 18 iulie 1721 in bratele prietenului sau Gersain Antoine.

Cu Watteau, unul dintre cel mai vechi pictor al stilului rococo, incepe un nou gen, cel al “festivalurilor galante”.

Lucrarea “Surpriza”, realizata in anul 1718, a fost vanduta la licitatie in data de 8 iulie 2007 pentru suma de 15 milioane euro, reprezentand un record pentru un tablou Watteau.

Astazi pot fi admirate peste 65 de tablouri ale artistului in toate marile muzee ale lumii.

0 comentariu

Dany Rom 10-06-2010 - 18:58

ai gresit adresa, nu e nici-o blocada pe Gaza, fasia are granitza comuna cu Egipt, statul arab cel mai important care si-a sacrificat mii de feciori pt cauza palestiniana in razboaiele cu Israel.
Din cate stiu eu nu exista nici-un conflict intre Gaza si Egipt, palestinienii nu au tras mii de rachete pe Egipt cum au tras pe orase si sate israeliene, asa ca te-as ruga sa apelezi la egiptieni sa-ti explice ce au contra fratiilor din Gaza.

Nu tin minte sa fi fost trimis Goldstone sa cerceteze crime de razboi in Cecenia, Tibet, nici macar cum au fost ucisi civili serbi in 72 de zile de bombardament in 1998.
Cat despre de rezolutiile ONU nerespectate de Israel, nici-una din ele nu era obligatorie, toate erau numai recomandari, in engleza – non binding resolutions.
Cat despre denuclarizarea Orientului Mijlociu,e o idee excelenta dupa ce se va termina conflictul israelo palestinian si se va instaura o pace durabila.

alamar 1 10-06-2010 - 19:56

…pute forumul asta de legionari mioritici,camuflati ca gardienii drepturilor omului(cu exceptia evreilor)si a democratiei.

Nu stiu unde fascistul asta miortic,o fi citit vreo postare pe acest thread,care sa fie …impartiala.

In fata cainilor turbati,camarazii acestui legionar mioritic,al „Noii Drepte”,nu poti fi impartial.

cand ai caini turbati care alearga liber prin sat,pui mana pe bata si ii pui la pamant,

Acest negustor al urii,prostiei si minciunii cu noul nume de masha,incerca sa sa scoata panze albe,din compostul in care se balaceste.

Blocada impotriva Gazei…hmmm…Acest cretin legionar nu mentioneaza ca nu exista nici o blocada spre West bank,unde cainii turbati de acolo sau mai potolit putin.

Acest legionar abject nu mentioneaza ca pana recent,nu exista o blocada,asta pana cand peste 7000 de rachete kassam sosite pe mare spre Gaza dinspre iran si syria, au ucis indiscriminat adevaratii civili din sudul israelului.

Acest individ care risipeste oxygenul in zadar pe acest pamant,nu mentioneaza ca de fapt Egyptul deasemnea are o blocada terestra impotriva Gazei.

Acest rebut uman,nu mentioneaza ca toti cainii turbati,toti teroristii,sunt toti …civili…de obicei teroristii nu au uniforme.

In sfarsit,legionarul mioritic,a gasit un evreu pe care il agreeaza:acest individ,richard goldstone, un self hating jew…al carui raport are aceeasi valoare precum hartia pe care la tiparit.

Acest antisemit abject camuflat ca luptator ptr. drepturile omului,nici macar nu intelege ce inseamna cuvantul:”non proliferare”.

Legionarul masha, daca ar avea inteligenta unei ierbivore,ar putea stii ca nu israelul a proliferat armele nucleare spre china,sau spre koreea de nord, sau spre libya,sau spre iraq,sau spre iran,sau spre turcia,sau spre brazilia,sau spre india sau spre pakistan.

alamar 1 10-06-2010 - 20:07

cei care au semnat, au inclacat si inclaca zilnic trtatul de neproliferare sunt camarazii acestui rebut uman : rusii, maoistii, koreenii din nord, iranienii, pakistanezii, etc..

Ei na!…pe legionar il framanta manevrele militare ale altora si cine ii sponsorizeaza…

Cretinul nu are nici cele mai elementare notiuni militare…o armata ptr. a fi eficienta, pe langa lideri si tehnologie, TREBUIE sa se antreneze continuu…

Eu totusi sunt de acord cu un element al acestui antisemit abject…

Romania si majoritatea tarilor din cloaca asta numita EU , nu ar trebui sa colaboreze cu Israelul…

Noi ii primim pe laureatii Nobel( nu cei ptr. Pace) in chimie, fizica, matematica, medicina, etc, din Israel cu bratele deschise aici in america…

Ptr. a sublinia, falimentul mkoral si intelectual al acestor antisemiti abjecti, de pe acest thread, oricine poate mota discordanta dintre ineptiile acestor urmasi ai lui Sima ,Codreanu si Hitler…

Unii spun ca americanii sunt sclavii evreilor, in timp ce acest legionar abject, afirma ca de fapt america ( sclavii) sponsorizeaza israelul( stapanii)…

Cum am spus : sclavii sunteti voi…v-ati lasat inrobiti de URA, PROSTIE si MINCIUNA…

faceti risipa de oxygen si piele pe acest Pamant…

gili 10-06-2010 - 23:24

E poftim ! De unde si pina unde ?! „Isus Cristos a fost evreu !” zice careva pe aici …
Alooo ! Domnuuuu ! Domnu , nu va suparati ! Au trecut 2000 de ani si talica inca nu ai aflat ca Isus Cristos e Dumnezeu ?!
Vericule , de cind e Dumnezeu evreu ?!…

oblioo 11-06-2010 - 01:07

Sunt o idee proasta pentru ca fac din Romania o tinta a atentatelor teroriste. Si nu ma gandesc la Hassan din grota, cu sisul de la kebab. Ma gandesc ca, dupa aceste exercitii, sub pretextul acestor exercitii, mossadul va executa atentate cu bomba, la toamna, in metroul bucurestean. Au deja «motivatia». Cu scopul de a «mobiliza» populatia romaneasca, asa de usor de manipulat, deoarece i-au fost alterate paradigmele. Bineinteles, ei vor sa lupte in toate razboaiele lor….pana la ultimul roman !!!

oblioo 11-06-2010 - 03:29

Priviti-ii in fata… Astia erau oamenii…
http://www.youtube.com/watch?v=J6m_pvDV4JI

codul x 11-06-2010 - 05:12

Ati inebunit cu totii.Ce cauta aviatia evreiasca in Romania.Vreti sa aveti atentate prin tara?Sa se duca in Germania ca sant foarte iubiti ?????.Afara cu cei care au impuscat soldati Romani la Iasi in timpul celui de-al 2 razboi mondial.Terminati cu „teroristii” evrei din spatiul aerian romanesc.Spatiul aerian este numai al Romaniei si numai al Romaniei.Chiar si dupa moarte SILVIU BRUCAN va influenteaza mintiile.Treziti-va pina nu este prea tirziu.Issus ia pedepsit si asa vor ramine toata viata-un popor care n-are loc la el acasa , ce sa mai caute in alte teritorii.Sa se duca in SUA ca au spatiu destul.

roy 11-06-2010 - 05:36

Nu intamplator noul site se numeste Ziua Veche.

Victor Radulescu 11-06-2010 - 08:10

Dragute noile clipuri ale lui Rybak. Celalalt link postat de dvs. pe youtube are si o alta versiune: http://www.youtube.com/watch?v=03pxJ67_Qhk

Si acum la subiect: din principiu nu inteleg de ce trebuie sa se antreneze fortele armate ale unei tari pe teritoriul altei tari.
Pe caz particular, n-au decat americanii si dl. alamar sa-i primeasca cu bratele deschise si sa-i pastreze la ei, acolo. Noua nu ne plac, nu-i vrem si nici n-avem nevoie de conflictele lor …

Dany Rom 11-06-2010 - 13:47

numele ziarului, e mult mai potrivit -„Porunca Vremii”…

Va inteleg frustrarea, jigodiilor, cine si-ar fi inchipuit cu 70 de ani in urma, cand ati ucis evreii in pogroame si la Transnistria, avione militare cu piloti evrei , peste Romania…

alamar 1 11-06-2010 - 14:22

Dle gili, eu te intreb: DE CE acuzi BOR de incompetenta, lipsa de interes, falsuri si dezintres in a educa gloatele??…

De ce o faci atat de deschis si blatant dle gili?…

Eu, ca mioritic,bineneteles am crescut in TRADITIA ortodoxa, si am vazut ca popii foarte RAR deschid Biblia,in schimb risipesc ore si ore cu tot felul de carti scrise de indivizi obscuri care nu au absolut nimic de a face cu Biblia…

Eu cand ma duceam la biserica o faceam cu spranta ca popii ma vor invata si imi vor explica ceva din Biblie..

Intotdeuna ma intorceam dezamagit si cu simtamantul ca mi-am risip alte cateva ore din viata fara nici un folos…

Aceasta practica continua la BOR,dupa cum dta exemplici aceasta situatie…

probabil ca BOR este prea ocupata cu padurile, cu terenurile, cu catedrale,cu politica,ptr. a se ocupa de foamea spirituala a gloatelor…

Dle gigli ca un bun samaritan ce sunt,iti voi face un mic serviciu crestin…serviciu pe care popii ortodoxi ,evident refuza sa t-il faca…

scuza-ma nu am o Biblie in limba mioritica cu mine, dar dta, dupa cat se pare esti un om inteligent si vei asimila intelesul versurilor din Biblie…deci sa incepem :

Sursa : BIBLIA.. Colossians, capitol#1,vers:#15 :
„He is the image of the invisible God,the firstborn of all creation.”..

Sursa : BIBLIA.. Galatians,capitolul #4,vers#4 : „But when the full limit of the time arrived,God sent forth his Son,who came to be out of a womanand who came to be under the law…”

Sursa : BIBLIA,Matthew,cap.#3,vers#16:
„After being baptized Jesus immediately came up from the wate,and,look!the heavens were opened up and he sawdescending like a doveGod’s spirit coming upon Him.
vers#17:”Also,there was a voice from the heavensthat said: THIS IS MY SON,the beloved,whom I have approved”…

alamar 1 11-06-2010 - 14:57

Biblia continua…

Sursa : BIBLIA,1Corinthians,cap.#11,vers#3:

„But I want you to knowthat the head of every man is the Crist,in turn thea head of a woman is the man ,in turn the heand of the Crist(Isus), is God.”…

BIBLIA,John,cap.# 20,vers.# 17 :

” Jesus said to her: Stop clinging to me. For I have not yet ascended to my Father(Dumnezeu), and your Father,and to my God(Dumnezeu)and your God.”…

BIBLIA,continua…

Matthew,cap.#20,vers# 23 :

” He(Isus) said to them : You will indeed drink my cupbut this sitting down at my right hand and at my left is not mine to give,but it belongs to those for whom it has been prepared by my Father…
( Dumnezeu).”

Philipians,cap.# 2,vers.# 9 :

” For this very reason also God(Dumnezeu) exalted him to a superior possition and kindly gave him the name that is above avery other name,(vers#10)so that in the name of Jesus every knee should bend of those in heaven and those on earth and those under the ground, (vers#11)and every tongue should openly acknowledge that Jesus Christ is Lord, to the glory of God(Dumnezeu) the Father.”…

si Biblia continua exemplu dupa exemplu including in versuri din cei patru apostoli, in care Isus insusi, in repetate randuri explica gloatelor, fariseilor si guvernatorului roman Titus Pontius, ca el face vointa ,si a fost trimis pe Pamnt de Tatalui Sau : Dumnezeu.

Pacat!…va numiti cresitini…refizati sa traiti ca crestini, refuzati sa cititi,intelgeti si cugetati din Biblie..

in schimb va balaciti in ignoranta, superstitii,traditii,ura impotiva altora..

Dle pseiudo crestin gili,citeste Matei, capitolul 23 incepand cu versul #13 sipana la sfaristul acestui capitol …acolo Apostolul Matei explcia sumar ce se intampal cu cei care practica pseudo crestinismul.

Succes…eu sper ca eventual o vei gasi-o…se afla in Biblie,nu in constelatia Orion…

alamar 1 11-06-2010 - 16:02

Dle gili, dupa cate stiu ortodoxii cand se inchina rostesc cuvintele : ” in numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh”…

Este evident ca dta esti un individ inteligent,si aplici Logica, in activitatea de zi cu zi…

daca Dumnezeu este aceeasi entitate cu Isus, Logica pe care o folosesti zilnic nu si-a pus intrebarea aceasta: Daca Dumenzeu este identic cu Isus, atunci ce rost mai are sa mentionam si pe tatal si pe Fiul in aceasta rugaciune?…este redundant si ne logic, nu-i asa?…

Dar si asa dle poseudo crestin gili…de dragul conversatiei…si daca am accepta ineptiile scrise de dta,d aca am accepta absurdul…Eu te intreb care este scopul bazaconiilor scrise de dta?…Dta insinueazi cumva ,ca daca Isus este Dumnezeu si deci nu este evreu, atunci este sezon deschis ptr. vanatoarea evreilor?…este asta una din invataturile ortodoxiei?sau pseudo crestinismului ,al carui discipol infocat esti?…

Vai de capul vostru…

alamar 1 11-06-2010 - 16:13

Dle sanguin aryan , oblioo, dta ca un individ de rasa pura, ar trebui sa stii ca mioriticii si Romania, se afla deja in colimatorul camarazilor dtale islamo fascistii…

DE ce refuzi sa asculti ce camarazii dtale spun zilnic in fata intregii Lumi si care este scopul si dorinta aliatilor dtale islamo fascistii?…

Romanii, suedezii, finlandezii, nepalezii aborigenii, papuasii mongolieanii malgasii ,extreterestrii, marxistii, vegetarienii, trotskeistii, mensevicii, etc. TOTI si TOTUL se afla in colimatorurul acestor caini turbati…ptr. simplul lucru ca tot ce nu este ca ei si nu crede in zeul asta al mortii si intumericului numit allah, il vor ataca ,ucide, si extermina,daca refuza sa slujeaza acest idol al Raului…

Acum…scrii ca evreii nu au ce cauta prin tarile dtale ale celor pur sange( suedezii, norvegienii, finlandezii)…

hmmm…ultima oara cand am citit istoria, nu evreii au invadat iubita dtale finlanda si au confiscat Karelia…ci altii…ne evrei…

Ultima oara cand am citit istoria , stramosul dtale aryanul Hitler, a refuzat sa trimita ajutor militar iubitei si purei dtale finlande…

Ultima oara cand am citit istoria, nu evreii au invadat norvegia, ci starmosul dtael, aryanul Adolf…

cei care au ajutat la eliberarea iubitei dtale Norvegii ,au fost, intre altii si piloti evreii care au reusit sa scape din polonia si cehoslovakia…

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult