Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (39) PIERRE AUGUSTE RENOIR

Taraba lui Cristinel (39) PIERRE AUGUSTE RENOIR

scris de Ziua Veche
24 afisari

Pierre-Auguste Renoir – pictor francez, artist grafic si sculptor, unul dintre fondatorii impresionismului – s-a nascut in 1841 la Limoges.


Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vietii”, Renoir picteaza cu pasiune pana in ultima clipa a existentei sale. La 13 ani lucreaza deja ca pictor de portelanuri, mai tarziu picteaza evantaie si jaluzele, reusind sa stranga o suma de bani pentru a putea studia pictura. Timpul liber il petrece la Luvru, unde copiaza lucrarile expuse in muzeu. Dupa un scurt timp petrecut in scoala pictorului Charles Gleyre, in 1862 este admis in Academie des Beaux-Arts din Paris.

Renoir a avut primul succes in 1864, atunci cand unul dintre tablourile sale a trecut printr-o selectie riguroasa si a fost expus la Salon, o expozitie anuala de arta publica. Cariera a fost intrerupta intre anii 1870-1871, atunci cand el a fost recrutat in armata in timpul razboiului franco-prusac, care se incheie o infrangere zdrobitoare a Frantei.

Picturile din 1869 si 1870 au componentele esentiale ale picturii impresioniste. Renoir isi cauta apoi in mod deliberat o mai mare claritate a imaginilor folosind un strat subtire de vopsea, lucrari atasate apoi tot la perioada impresionista: „Loja” (1874), „Calea prin iarba”(1875),”Le Moulin de Galette”(1876),”Swing”(1876),”Portretul lui Jeanne Samary”(1877).

{gallery}gallery/09/taraba_39{/gallery}

Dupa un accident vascular cerebral in 1912, Renoir a fost limitat la un scaun cu rotile, dar a continuat sa picteze cu o pensula care era legata intre degete de asistenta.

In ultimii ani ai vietii, Renoir a castigat faima si recunoasterea universala. In 1917, cand „Umbrelele” a fost expusa la Londra, sute de artisti britanici si amatori de pictura i-au trimis o felicitare pe care scria: „Din momentul in care lucrarea ta a fost plasata pe o pozitie de egalitate cu lucrarile vechilor maestri, avem bucurie prin faptul ca al nostru contemporan a luat locul cuvenit in pictura europeana.”

In 1919 viziteaza Luvru, unde pictura lui ” Madame Charpentier „este expusa.

Pe 3 decembrie 1919, Pierre-Auguste Renoir a murit in Qana de pneumonie, la varsta de 78 de ani.

In onoarea lui Renoir a fost numit un crater de pe Mercur.

0 comentariu

Ion Sula Mare 10-06-2010 - 12:08

Nu mai mintiti tara pedelisti de doi bani de la
Ziuaveche, huuuuoooooo!

Ion Sula Simaimare 10-06-2010 - 12:18

Jigodia asta nu mai trebuie lasata sa publice pe acest forum. Sa-l ia dracu la el in iad. Jos cu scirba asta ordinara. huoooooo!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult