Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (4) – De Florii, Stefan Luchian

Taraba lui Cristinel (4) – De Florii, Stefan Luchian

scris de Ziua Veche
41 afisari

Stefan Luchian este cunoscut in pictura romaneasca ca fiind “pictorul florilor”. “In picturile sale florile nu sunt pur decorative, ele devin stari sufletesti, iar culoarea lor e atat de profunda ca te doare sufletul”, afirma Viorica Hardean. Nascut in Stefanesti (Botosani), la 1 februarie 1868, Luchian se opune cu incapatinare mamei sale ce dorea sa urmeze cariera militara si se inscrie in 1885 la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti. Il va avea ca maestru pe Grigorescu, fiind incurajat de acesta, iar la absolvire obtine medalia de bronz pentru lucrarile “Cap de expresie” si “Studiu dupa natura”.

 

 

In 1889 pleaca la Munchen unde va studia doua semestre la Academia de Arte Frumoase, revenind in tara dupa un an pentru a participa la expozitia de arta “Cercul artistic”. Din 1891 studiaza la Academia Julian  din Paris avand posibilitatea sa cunoasca viata artistica pariziana ce era in plina efervescenta impresionista la acea perioada. In urmatoarele lucrari vom intalni de fapt influenta lui Manet si Degas.

Revine in tara in 1896, fiind principalul initiator al “Expozitiei artistilor independenti” ce se va deschide in fata Salonului Oficial din Bucuresti. Se va inscrie apoi la concursul pentru ocuparea catedrei de pictura a Scolii de Belle Arte din Iasi de la care se va retrage ulterior, protestand astfel fata de masinatiunile din culise.

Expune in 1890 doua pasteluri la “Expozitia Universala” din Paris, insa in acelasi an apar si primele manifestari ale unei afectiuni a maduvei spinarii. Apar insa unele ameliorari trecatoare, perioade in care picteaza cu frenezie participand la diverse expozitii, insa din 1909 si pana la sfarsitul vietii va ramane tintuit intr-un fotoliu. Avand degetele paralizate, punea pe cineva sa-i lege penelul de incheietura mainii continuand astfel sa lucreze, pictand dupa memorie scene ale peisajului romanesc pe care il va reda intr-o serie intreaga de opere.

Luchian a murit la 28 iunie 1916 in Bucuresti fiind inmormantat in Cimitirul Belu. Valoarea lucrarilor lui Stefan Luchian este recunoscuta international, acestea aflandu-se expuse in muzee din tara si strainatate.

{gallery}gallery/03/luchian{/gallery}

0 comentariu

Rasputin 02-06-2010 - 04:39

Tot este vară…
Faceţi o vizită în satul Toarcla din jud. Braşov…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult