Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (42) THEODOR AMAN

Taraba lui Cristinel (42) THEODOR AMAN

scris de Ziua Veche
19 afisari

Theodor Aman s-a nascut la 20 martie 1831 in Campulung Muscel, avand tata de origine macedoneana, iar mama de origine greaca.


A studiat la Scoala Centrala din Craiova unde primeste lectii de desen de la Constantin Lecca si care il influenteaza cu stilul marilor maestri italieni, apoi la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti. In 1850, Aman pleaca la Paris pentru a isi continua studiile. Acolo a pictat in atelierele maestrilor Michel Martin Drolling si Francois Edouard Picot, fiind inspirat de opera lui Delacroix si Couture.

Expune la Salon tabloul “Autoportret” in anul 1853 si “Batalia de la Alma” in 1855.

Calatoreste apoi la Constantinopol (azi Istanbul), sultanul cumparand pictura “ Batalia de la Oltenita”, in Crimeea si Italia.

Se intoarce in tara in 1858 dezvoltand stilul preimpresionist si inspirandu-se din viata populara si peisajele din apropierea localitatii natale, pictand insa si scene istorice sau personaje politice. De fapt, in opera sa Aman dezvolta trei teme importante: istoria in contextul constructiei Romaniei la mijlocul sec. XIX, peisagistica, inspirat de experientele artistilor francezi care pictau in aer liber la Barbizon, si personaje din locurile natale.

Sase ani mai tarziu, in 1864, Theodor Aman intemeiaza primele scoli de Arte Frumoase la Bucuresti, unde a fost director, si la Iasi.

Theodor Aman moare pe data de 19 august 1891 la Bucuresti in casa din str. Rosetti nr.8, conceputa si decorata de el, si in care astazi functioneaza Muzeul Theodor Aman, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.

Fratele artistului, Alexandru Aman, a fost unul dintre initiatorii infiintarii bibliotecilor publice si a primului muzeu din Craiova.

{gallery}gallery/09/taraba_42{/gallery}

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult