Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (45) WASSILY KANDINSKY

Taraba lui Cristinel (45) WASSILY KANDINSKY

scris de Ziua Veche
5 afisari

Născut la Moscova pe 4 decembrie 1866, într-o familie burgheză, Wassily Kandinsky şi-a petrecut copilăria la Odessa. Aici primeşte lecţii de pian şi violoncel de la vârsta de 8 ani, frecventând în paralel şi cursurile liceului clasic.

In 1882, Kandinsky se însoară cu verişoara lui Anna Semiakina, pleacând trei ani mai târziu la Moscova.

Abia la 30 de ani, renunţând la o carieră didactică promiţătoare, începe să studieze pictura când, în 1896, Kandinsky se stabileşte la Munchen. Aici intră la şcoala pictorului Anton Azbe, iar din 1900 este admis la Academia de Arte Frumoase, una dintre cele mai renumite din Europa în acea epocă.

În primăvara anului 1901, Kandinsky înfiinţează grupul “Phalanx”, societate menită să se opună academicismului .În cei patru ani de existenţă, societatea promovează curentele cele mai inovatoare, organizând 12 expoziţii. Apoi Phalanx îşi deschide propria şcoală, unde Kandinsky devine profesor de pictură şi desen. În 1902 se îndrăgosteşte de una dintre elevele sale, Gabriele Munter.

Împreună cu pictorul Franz Marc, Kandinsky fondează un nou grup “Călăreţul Albastru” în 1911, iar un an mai târziu revista “Almanah”.

Fiind cetăţean rus şi deci considerat persona non grata, Kandinsky este obligat să părăsească Munchenul dupa izbucnirea primului Război Mondial, întorcându-se la Moscova. Aici a cunoscut-o pe Nina Nicolaievna Andreevska cu care se căsătoreşte în 1917. În acelaşi an se naşte primul său fiu, Vsievolod, care va muri trei ani mai târziu.

Începand cu Revoluţia din Octombrie, din 1917, Kandinsky se implică în proiecte ce au menirea să reformeze sistemul educaţional din şcolile de artă ruseşti. Dupa ce devine profesor la universitatea din Moscova, înfiinţează Academia de Ştiinţe şi Arte. Kandinsky împreună cu Malevitch intră, însă, în conflict cu pictorii idealişti Vladimir Tatlin şi Alexander Rodkenko, fiind tot mai des criticat. Astfel, în 1921 părăseşte Rusia, unde nu se va mai întoarce niciodată, plecând cu soţia la Berlin. Aici va fi numit profesor la Bauhaus, însă naziştii vor închide facultatea, Kandinsky pleacă în 1933 la Paris. În suburbia capitalei franceze Neuilly sur Seine, Kandinsky va trăi până la sfârşitul vieţii. Pe 13 decembrie 1944 moare de arteroscleroză.

Kandinsky a avut şi preocupări teoretice, publicând mai multe lucrări, printre care pot fi amintite: “Spiritul artei”, “Punctul şi linia în raport cu planul” etc.

{gallery}gallery/11/taraba_45{/gallery}

0 comentariu

Victor Radulescu 13-06-2010 - 17:34

@ Dany Rom – Niciodata n-am sustinut ca numai ovreii si-au vazut interesele proprii in defavoarea noastra (ma refer de cei care au interactionat cu Romania, si nu cei din alte parti, care nu fac obiectul prezentei discutii). In istorie si rusii, si ungurii (in „format austroungar”) si otomanii (turcii de azi) au avut cate ceva de luat cu japca de la noi, asa cum India era „perla” coroanei Britanice. Cat despre domnitori care „coopereaza”, am cunoscut in istorie si domnia fanariota, si cea impusa de Moscova; in prezent „Inalta Poarta” s-a mutat la tel aviv. Raspunsul meu pentru cazul de fata este o zicala romaneasca: „apa trece, pietrele raman” …

@ Roy – Occidentul ne vede prost din cauza minoritarilor – asa numita etnie „rroma”, in limba romaneasca „tigani” plus uscaturile noastre neaose, cu care nu ne mandrim dar, spre diferenta de tehnica dvs., ni le asumam.

roy 22-06-2010 - 19:10

Lasa goangele, voi nu va asumati nimic. Cand e vorba de tigani, urlati ca ei nu sunt romani ci tigani.

Cand e vorba de Transilvania, ungurii e de vina.

Cand e vorba de bani – bineinteles de vina sunt jidanii.

Cand e vorba de comunisti, rusii si jidanii.

In general, toti vecinii vostri sunt de vina. Deasemeni sunt de vina nemtii, popoarele migratoare, Churchil si Roosevelt si multi altii.

Iar voi? Voi sunteti niste ingerasi. Cum se spune: „eu sunt mic, nu stiu nimic, tat-n pod beleste capra.

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult