Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (55) NICOLAS POUSSIN

Taraba lui Cristinel (55) NICOLAS POUSSIN

scris de Cristi Balici
188 afisari

Nicolas Poussin, unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai picturii clasice, s-a născut în Normandia, la Les Andelys in 15 iunie 1594, într-o familie modestă. Tatăl sau a fost soldat în armata regală.

Venus si Adonis

Venus si Adonis

Primii paşi în pictură îi face alături de pictorul local Quentin Varin, după ce acesta îi remarcă o serie de schiţe. La vârsta de optsprezece ani însă fuge la Paris, unde se înscrie la atelierul pictorului flamand Ferdinand Elle, apoi studiază cu pictorul Georges Lallemand. Dupa două încercări eşuate de a ajunge la Roma, Poussin se împrieteneşte cu Giambattista Marino, poetul de curte al Mariei de Medici, căruia îi face ilustraţia la poemul “Adone”.

Ajutat de Marino, Poussin ajunge la Roma în 1624 pe când avea treizeci de ani, fiind recomandat cardinalului Francesco Barberino. La scurt timp însă Marino moare şi Poussin cade într-o puternică depresie, iar plecarea cardinalului Braberino în Spania îi cauzează şi dificultăţi financiare. Bolnav, este primit în casa unui conaţional, Jacques Dughet, cu a cărei fiică Anna Maria se va căsători în 1629. La reîntoarcerea din Spania, cardinalul Barberino îl introduce în cercurile sale şi Poussin începe să primească numeroase comenzi. Printre acestea pot fi enumerate lucrarile:  “Moartea lui Germanico” realizată pentru cardinalul Barberino,  “Triumful din Flora” realizată pentru cardinalul Omodei, “Beţia” realizată pentru cardinalul Richelieu, sau “Masacrul inocenţilor” realizată pentru Vicenzo Giustiniani.

Cardinalul Richelieu îi ordonă să se întoarcă în Franţa, unde Poussin este numit primul pictor al Regelui Luis al XIII-lea. Timp de doi ani realizează diverse picturi pentru Casa Regală, “Ultima Cină” pentru Versailles (acum se află la Luvru), seria “Muncile lui Hercules” pentru Luvru unde a fost însărcinat să picteze Sala mare, sau “Triumful Adevărului” pentru cardinalul Richelieu. Dezgustat de intrigile arhitectului Jacques Lemecier sau ale pictorilor Simon Vouet şi Fouquieres cauzate de succesul său, Poussin se întoarce la Roma în 1643 după moartea cardinalului Richelieu. Aici an de an a continuat să producă o varietate enormă de lucrări, terminţnd printre altele şi seriile “Cele şapte taine” sau “Cele patru anotimpuri”.

În 1650, Poussin se îmbolnăveşte şi datorită tremurului mâinilor stilul sau cunoaşte modificări, terminând tot mai greu lucrările începute.

Nicolas Poussin a încetat din viaţă la Roma în data de 19 noiembrie 1665, fiind înmormântat în cimitirul bisericii San Lorenzo din Lucina, alături de soţia sa. În 1820 Chateubriand realizeaza bustul artistului, aflat astăzi la mormânt, după planurile arhitectului Leon Vandoyer.

Cum nu a avut niciodată copii, Poussin l-a înfiat pe Gaspard Dughet, fratele soţiei sale, care şi el a devenit pictor, luând numele tatălui său adoptiv.

Până în sec. XX, opera lui Poussin a reprezentat inspiraţia majoră pentru numeroşi pictori, printre care pot fi amintiti Jaques Louis David sau Paul Cezanne.

Cea mai mare colecţie de picturi o întâlnim astăzi la Luvru în Paris, însă lucrări ale lui Poussin sunt expuse şi la Galeria Naţională din Londra, Muzeul Ermitage sau Muzeul Prado.

1 comentariu

Ereticul 09-02-2011 - 14:56

Mare concurs international de pictura. Tema era ca din pictura sa reiasa titlul tabloului. Candidate la marele premiu au fost selectate 4 tari : USA, Franta, Rusia si România.
Tabloul USA o reprezenta pe Louise in pielea goala pe un iaht. Titlul tabloului : “O boarfa la uscat.”
Tabloul Frantei : cu doua tipe goale intr-un copac. Titlul tabloului : “Doua poame.”
Tabloul Rusiei o avea pe Natasha in pielea goala cu o secera in mana Titlul tabloului: “In asteptarea ciocanului.”
In tabloul României era reprezentata Ileana, goala intr-un lan de grau iar in spatele ei o ceata de tarani. Titlul tabloului : “Iobagi pe camp.”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult