Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (6) John Singer Sargent

Taraba lui Cristinel (6) John Singer Sargent

scris de Ziua Veche
2 afisari

John Singer Sargent, fiul unui medic american, s-a nascut la Florenta in 1856. A studiat pictura in Italia si Franta, facand apoi senzatie la Salonul din Paris in anul 1884 cu lucrarea “Madame Gautreau”. Expusa ca “Madame X”, pictura a fost considerata erotica si provocatoare, iar in urma scandalului iscat Sargent se muta in Anglia. Alegerea nu a fost intamplatoare, el trimitand anterior o serie de picturi ce au fost expuse la Royal Academy, fiind incurajat sa se stabileasca in aceasta tara. Aici, dupa ce picteaza o serie de personalitati, Joseph Chamberlain (1896), Frank Swettenham (1904), Henry James (1913), va fi considerat unul dintre portretistii de frunte ai epocii.

Este ales asociat al Academiei Regale in 1894, iar trei ani mai tarziu membru cu drepturi depline.

In toata aceasta perioada face mai multe vizite in SUA unde realizeaza o serie de picturi decorative pentru cladiri publice, cum ar fi Biblioteca Publica din Boston (1890) si Muzeul de Arte Frumoase (1916).

Din 1907 se dedica peisagisticii si sculpturii calatorind la Venetia, Tirol, Corfu, Montana si Florida, fiecarei destinatii oferindu-i comori picturale.

Moare pe 14 aprilie 1925, fiind inmormantat in Cimitirul Brooklyn langa Woking, Surrey, lasand in urma sa 900 de tablouri in ulei, peste 2000 de acuarele precum si nenumarate schite si desene in carbune. Majoritatea lucrarilor se afla in muzeele americane, 83 dintre ele fiind cumparate numai de Muzeul Brooklyn. Asher Werheimer, un bogat comerciant evreu cel ce a platit cea mai mare suma artistului pentru a-i imortaliza familia in mai multe portrete, va dona lucrarile la randul sau Galeriei Nationale.

{gallery}gallery/04/cristinel_06{/gallery}

Dupa o lunga perioada de dizgratie, popularitatea lui Sargen creste constant incepand cu anul 1960. Lucrari ale sale vor fi expuse la Muzeul de Arte Frumoase din Boston, National Gallery of Art din Washington, Galeria Nationala din Londra, inclusiv o expozitie retrospectiva la Muzeul Whitney de Arta Americana.

Portretul lui Louis Stevenson si sotia a fost vandut in 2004 pentru 8,8 milioane de dolari fiind cumparat de magnatul Steve Wynn pentru Las Vegas Casino. Tot in 2004, Grupul cu umbrele a fost vandut cu 23,5 milioane dolari, desi fusese estimat de casa Sothebys la doar 12 milioane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS