Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel (9) – John Collier

Taraba lui Cristinel (9) – John Collier

scris de Ziua Veche
17 afisari

S-au implinit 76 de ani de cand a trecut la cele vesnice scriitorul si pictorul prerafaelit britanic John Collier, membru fondator si vicepresedinte al Societatii Regale de Portretistica si membru al Institutului Regal de Pictura.

 

 

Nascut in Londra la 27 ianuarie 1850, John Collier este fiul lui Robert Porrett Collier, membru al Parlamentului, Procurorul General al Angliei si Tarii Galilor si multa vreme consilier cu norma intreaga la Comitetul Judiciar al Consiliului Privy. Bunicul sau John Collier va ajunge dintr-un comerciant oarecare membru al Parlamentului, iar fratele asistent al secretarului de stat pentru razboi si presedinte al Consiliului Teritorial Londra.

Collier a fost educat la Eton si a studiat la Scoala de Arta Slade din Londra cu Sir Edward Poynter, la Paris cu Jean Paul Laurens si la Munchen. Desi nu a fost discipolul lor, a fost incurajat si influentat de Sir Lawrence Alma Tadema si Sir John Everett Millais.

A expus nu mai putin de 130 picturi la Academia Regala si 165 la Societatea Regala de Portretistica, precum si in multe galerii din tara si strainatate.

{gallery}gallery/04/taraba9{/gallery}

Prima sotie a lui Collier, Marian Huxley a fost fiica profesorului Thomas Henry Huxley, presedinte al Societatii Regale, si ea pictorita. Dupa nasterea fiicei lor, Marian sufera de o depresie severa si, plecand la Paris pentru tratament, contacteaza o pneumonie in urma careia moare in 1887. Curand dupa aceasta in 1889, Collier se recasatoreste cu Ethel Huxley sora mai mica a lui Marian, avand impreuna o fiica si un fiu. Nunta are loc in Norvegia deoarece legile britanice nu permiteau astfel de casatorii.

In 1920 a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic.

John Collier a fost autorul si a nenumarate lucrari literare in mare parte de specialitate (“Prin Arta”, Manual de pictura in ulei”, “Arta portretului in pictura” etc.).

Moare pe date de 11 aprilie 1934.

W.H. Pollock va scrie in onoarea sa lucrarea “Arta onorabilului John Collier” in care intalnim enumerate toate operele importante ale artistului.

Patru dintre picturile lui Collier le intalnim la Galeria Nationala din Londra, doua la Galeria Tate, unul la Muzeul Uffizi  precum si in multe alte muzee. Surorile Book aflata pana in 1962 in posesia fiicei artistului poate fi admirata la Heinz Archive and Library.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult