Acasa Cultura-ReligieCultura Taraba lui Cristinel – Ivan Aivazovsky

Taraba lui Cristinel – Ivan Aivazovsky

scris de Ziua Veche
2 afisari

Prietenul nostru de la Castellon continua sa ne propuna ca cunoastem mari pictori. Dupa opera plina de culori vii a lui Bouguereau si sensibilitatea acestuia de a interpreta copii si scene domestice va propun pictorul care a fascinat prin felul cum a pictat marea. “Poate ca nimeni un a pictat frumusetea extraordinara a marii cu atata expresivitate si sentiment asa cum a reusit Ivan Aivazovsky….”, spunea V. Adasov.

 

 

Ivan Konstantinovici Aivazovsky, membru in cinci Academii Europene (Stuttgart, Florenta, Amsterdam, Roma, Sankt Petersburg), medaliat al Legiunii de Onoare Franceze si despre care Delacroix si Turner vorbeau cu respect numindu-l geniu, este unul dintre cei mai interesanti artisti ai secolulul XIX.

Aivazovsky s-a nascut intr-o familie armeana saraca din Teodosia (Crimeea), pe data de 17 iulie 1817. La 16 ani se inscrie in Academia Imperiala de Arte din Sankt-Petersburg, unde doi ani mai tarziu castiga medalia de aur cu lucrarea “ Studiu din aer asupra marii”. Opera va fi aleasa ulterior pentru a decora Palatul de Iarna.

{gallery}gallery/03/Aivazovsky{/gallery}

 

Vor urma alte medalii si premii cu ajutorul carora va pleca in Italia sa-si continue studiile astfel ca la numai 25 de ani cunoaste deja faima. In 1841 incepe o calatorie in mai multe tari printre care Italia, Portugalia, Spania, Franta, Anglia si Olanda participand la mai multe expozitii unde cunoaste gloria, la intoarcere fiind numit profesor al Academiei Imperiala de Arte. Totodata devine si atasat al Marinei avand astfel posibilitatea sa insoteasca flota rusa in misiuni vizitand astfel si Turcia, Grecia, Egiptul si America. Legaturile sale cu Marina Rusa vor fi foarte stranse, fiind venerat de aceasta intr-un mod fara precedent in istoria artei, amiralul Kornilov trimitind un escadron special de lupta de la Sevastopol pentru a-l felicita la a zecea aniversare a carierei artistice. Desi a participat la Razboiul Crimeii din 1853 – 1856, in mod surprinzator gasim reflectate putine scene in opera sa. In schimb, intalnim scene dramatice ce infatiseaza revolta grecilor din Insula Creta asupra dominatiei turcesti.

Picturile sale apar in mod regulat in expozitiile italiene fiind elogiate in Monitorul de Arta, astfel incat Papa Grigore al XVI-lea cumpara lucrarea “Chaos” pentru a fi expusa la Vatican.

A cheltuit multi bani in scopuri caritabile, in special pentru orasul sau natal unde a si deschis prima scoala de Arte in 1865.

Ivan Aivazovsky moare pe data de 19 aprilie 1900, lasand in urma sa peste 6000 de lucrari, fiind inmormantat la biserica armeana St Sarkis din Teodosia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult