Acasa Cultura-ReligieCultura Teatrul Naţional, pregătit de premieră

Teatrul Naţional, pregătit de premieră

scris de A.P.
886 Afisari

Sala Mare a Teatrului Național București (TNB) va fi inaugurată sâmbătă, cu spectacolul „Înșir’te mărgărite”, după Victor Eftimiu, în regia lui Dan Puric.

sala mare teatrul nationalŞapte săli, un singur teatru. Naţionalul bucureştean este unicul din Europa care se poate lăuda cu atâtea scene. Este gata şi Sala cea Mare, unde sâmbătă va avea loc o premieră de basm. Dan Puric regizează „Înşir’te mărgărite”!
Pentru cei care mergeau frecvent la Naţional, acum totul pare de nerecunoscut. În Sala Mare, agitaţie. „Înşir’te mărgărite” primeşte viziunea scenică a lui Dan Puric, după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu.

În Sala Mare sunt 940 de locuri şi scena italiană. Poate fi comparată cu Sala Mare a noului Teatru Naţional din Budapesta sau cu Sala Olivier a Royal National Theatre din Londra.

Inaugurarea noii Săli Mări a TNB marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a TNB pentru public, urmând ca, în vară, să fie deschis și Amfiteatrul în aer liber, cel de-al șaptelea spațiu de joc din clădirea reabilitată și modernizată.

Proiectul de reabilitare și consolidare a clădirii TNB a durat patru ani și este finanțat de Guvernul României și de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, costurile totale ale acestuia fiind în jur de 65 milioane de euro.

În martie 2011, în cel de-al doilea mandat de manager al TNB deținut de Ion Caramitru, începe propriu-zis acest proiect. Prima parte a presupus îndepărtarea unei structuri de beton de aproximativ 1.500 tone, care fusese adăugată în 1983 și care încărcase clădirea, afectându-i structura de rezistență.

Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului și Muzeul Național de Artă Contemporană, care au funcționat pentru o perioadă de timp în această clădire, își găsesc spații noi de lucru. Pe toată perioada reconstrucției, teatrul a funcționat continuu, prezentând spectacole în cel puțin una dintre sălile sale.

Prima nouă sală inaugurată a fost Sala Mică, pe 9 octombrie 2012, urmată de Sala Media, în decembrie același an, „Sala Pictură”, pe 4 octombrie 2013, Sala Studio, pe 11 octombrie 2013, și Sala Atelier, pe 3 noiembrie 2013.

Cu o existență de peste 150 de ani, Teatrul Național „I.L.Caragiale” este una dintre cele mai prestigioase instituții teatrale din România.

Prima clădire a Teatrului Național din București (1852-1944) a fost cea din Calea Victoriei, pe locul unde astăzi este Hotelul Novotel. La începuturi a purtat denumirea de Teatrul cel Mare (1852-1864), iar din 1875, cea de Teatru Național.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS