Acasa Cultura-ReligieCultura Timişoara candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Timişoara candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

scris de Laurentiu Banches
17 afisari

Primarul Nicolae Robu a anunţat că Timişoara a intrat oficial, în seară de joi, 20 decembrie, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Timişoara candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 (foto:holidayreview.ro)

Joi seară, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, a fost semnată într-un cadru festiv Carta Timişoarei, de susţinere a municipiului pentru a deveni, în anul 2021, Capitală Europeană a Culturii. Carta a fost semnată de primarul Nicolae Robu, precum şi de invitaţi la eveniment, printre care consuli, primari din regiune, din ţară şi din străinătate într-o zi importantă din istoria oraşului, având în vedere că pe 20 decembrie 1989 Timişoara se declara primul oraş liber de comunism.

Primarul Timişoarei a precizat că „Nu întâmplător am ales această zi pentru ca Timişoaradevină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Gândim această candidatură într-o manieră complexă. Credem că Timişoara trebuie să fie Capitală Culturală, dar nu pentru a se reprezenta pe ea însăşi, ci pentru a reprezenta judeţul Timiş şi regiunea de vest, din care face parte.” El a adăugat, conform mediafax că „Timişoara este un oraş aparte, care are ca şi caracteristică multiculturalitatea … un centru universitar puternic, are cele mai importante instituţii culturale, la care aş adăuga performanţele în plan economic. Pentru toatre acestea, Timişoara merită să fie Capitală Europeană a Culturii”.

Momentul semnării Cartei Timişoarei a fost urmat de o gală care a avut loc la Opera Română din Timişoara. Au evoluat pe aceeaşi scenă, în premieră mondială, Mike Stern şi Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: „Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”. Totodată, de la ora 19.00, în Piaţa Operei din Timişoara, legendara formaţie Phoenix a susţinut un concert aniversar, trupa împlinind cinci decenii de existenţă.

Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult