Acasa Cultura-ReligieCultura Toată lumea din familia noastră, marele premiu la Sarajevo

Toată lumea din familia noastră, marele premiu la Sarajevo

scris de Șt. C
2 afisari

Lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, a primit, duminică, Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, desfăşurat între 6 şi 14 iulie.

Pelicula „Toată lumea din familia noastră” tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ.Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Lungmetrajul lui Radu Jude a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin de anul acesta. „Toată lumea din familia noastră” este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude după „Cea mai fericită fată din lume” care a obţinut premiul CICAE la Berlinală în 2009.

Acesta nu a fost singurul premiu al cineaştilor români la Sarajevo. Ivana Mladenovic a primit Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun documetar, pentru „Turn Off the Lights”, pe baza unui scenariu scris de aceasta şi Bianca Oana. Documentarul a avut premiera mondială în aprilie la Festivalul Tribeca din New York.

După ce au petrecut câţiva ani în închisoare, trei tineri bărbaţi încep să redescopere realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de ţigani în care trăiesc. Printre ei se află Alex, un personaj captivant, care are o atitudine deranjant de blazată faţă de violenţă, femei şi sentimentul de vină. Potrivit The Hollywood Reporter, acest documentar oferă o imagine inedită prin raritatea ei asupra culturii ţigăneşti contemporane, iar Alex şi foştii lui colegi de închisoare reuşesc să se împace cu lumea exterioară, în ciuda dilemelor de moralitate cu care se confruntă.

Ivana Mladenovic s-a născut în 1984, în localitatea Kladovo din Serbia. Ea este absolventă a secţiei regie de film din cadrul UNATC – Bucureşti, promoţia 2009. De asemenea, scurtmetrajul „Tatăl meu e cel mai tare” de Radu Potcoavă a primit un premiu special al juriului.

„Tatăl meu e cel mai tare” este al doilea scurtmetraj produs de MediaPro Pictures – după „Bora Bora”, în regia lui Bogdan Mirică -, câştigător al secţiunii dedicate în cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) şi selecţionat la evenimente de gen de prestigiu, precum cele de la Locarno, Varşovia şi Salonic. Filmul prezintă viaţa aparent banală a unei familii din cartierul Colentina, măcinată de probleme financiare. Tavi (Gavril Pătru) şi Cati (Ioana Flora) sunt pe punctul de a pierde apartamentul în care locuiesc, din cauza datoriilor. Andrei, unicul lor fiu, este într-o perioadă de rebeliune şi nimereşte în cele mai periculoase anturaje. Tavi îl surprinde cu un interlop şi este nevoit să intervină, chiar dacă acest lucru presupune să apeleze la cei mai mari mafioţi, pentru care, în tinereţe, Tavi a făcut închisoare, şi să îşi pună familia în pericol.

Proiectul „Totonel” de Alexander Nanau a primit menţiunea specială a juriului din secţiunea „Work in Progress”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult