Acasa Cultura-ReligieCultura Topul celor mai căutate articole pe Wikipedia în 2012

Topul celor mai căutate articole pe Wikipedia în 2012

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Un studiu asupra celor mai citite articole din Wikipedia în anul 2012 reliefează diferenţe surprinzătoare între versiunile în diferite limbi ale enciclopediei online, în varianta în limba română cel mai popular articol al anului 2012 fiind „România”.

Topul celor mai căutate articole pe Wikipedia în 2012

În cazul ediţiei în limba engleză, articolul „Facebook” s-a clasat pe primul loc, pe când în Japonia prima poziţie a fost ocupată de o listă cu actriţe din domeniul filmelor pentru adulţi. În Olanda, pe prima poziţie s-a clasat „Hua Shan”, muntele chinez care găzduieşte „cea mai periculoasă rută de hiking din lume”, potrivit topului elaborat de un inginer de software din Suedia, Johan Gunnarsson, apărut în Washington Post.

Chiar şi articolele care nu s-au clasat pe podium reuşesc să releve aspecte importante despre societăţile respective, potrivit descoperă.ro. În Wikipedia în limba persană pe primele trei poziţii se clasează articolele despre Iran, Teheran şi Sărbătorile de Anul Nou, însă în top 10 apar şi articole pe tema sexului, a circumciziei feminine şi a homosexualităţii. În cazul Wikipediei în limba arabă, cel mai popular articol este cel dedicat Egiptului, urmat de articolul dedicat lui Muhammad Ali al Egiptului, comandantul din armata otomană care a devenit conducătorul ţării în 1805.

Ediţia indoneziană a enciclopediei online arată un interes crescut pentru sport, articolele dedicate fotbalului, voleiului şi basketball-ului clasându-se între primele şapte. Wikipedia în limba italiană reflectă o pasiune pentru producţiile americane de televiziune: pe primul loc s-a clasat articolul dedicat seriei Grey’s Anatomy, acesta fiind urmat îndeaproape de paginile „Gossip Girl” şi „The Vampire Diaries”.

În varianta rusească a enciclopediei, articolul despre Rusia a fost cel mai citit în 2012, fiind urmat de cel dedicat YouTube. În primele 10 se clasează, în mod inedit, articolele pe tema „site porno” şi „şomaj”. Printre rezultatele neobişnuite se numără simbolul @, clasat pe locul 2 în Wikipedia în limba spaniolă, arbustul Ilex crenata, ce ocupă prima poziţie în lista în limba franceză, şi „Fondul European de Dezvoltare Regională”, clasat pe locul al treilea în Wikipedia poloneză.

Clasamentul în România este dominat de personalităţi precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Ştefan cel Mare sau Alexandru Ioan Cuza, dar se regăsesc articole populare în alte limbi precum Facebook. Printre rezultatele surprinzătoare pot fi considerate căutarea lui Soliman 1 şi a artistei Antonia. Apariţia în top 10 a cuvântului „Asteroid” poate indica teama românilor privind sfârşitul lumii, în timp ce interesul pentru Uniunea Europeană şi state precum Franţa şi Germania, indică intenţia de emigrare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult