Acasa Cultura-ReligieCultura Tradiții de Joimari

Tradiții de Joimari

scris de S. P.
33 afisari

Joia de dinaintea Paștelui, cunoscută sub numele de Joimari, este ziua în care, potrivit credințelor populare, se deschid mormintele și se întorc acasă spiritele morților. Tot la Joimari, în satele din sudul județului Olt, se aprind tulpini uscate de boz în gospodării, pentru a alunga astfel Joimărițele, niște fete rele ce trec dimineața pe la gospodinele leneșe pentru a le pedepsi.

Joimari traditiiPotrivit etnografului Claudia Balaș din cadrul Muzeului Județean Olt, în ziua de Joimari, la sate, femeile merg la morminte, le curăță, aprind focuri și împart căni pline cu apă, bucate și flori. „Exista credința că spiritele morților vor sta acasă până la Duminica Mare (a Rusaliilor), când cu greu se întorc în morminte. În sate precum Vâlcele, Bucinișu, se bocesc morții și se aprind focuri la care se crede că vin morții să se încălzească”, a relatat Claudia Balaș.

În unele sate așezate în apropierea Oltului exista obiceiul ca în dimineața zilei de Joimari, înainte de răsăritul soarelui, grupuri de fete să meargă pe malul Oltului, unde alegeau locuri pe care le marcau cu crenguțe de salcie și flori, lângă care înfigeau lumânări aprinse. Fiecare fată lua apoi apă cu găleata din Olt, se închina și spunea: ‘Să-i fie lui…(numele unei persoane decedate din familie)’, apoi răsturna apa din găleată la baza ramurii de salcie. Se vărsa câte o găleată cu apă pentru fiecare mort. Pentru practicarea obiceiului erau alese doar fete caste, pentru ca apa vărsată de ele să fie primită de morți, potrivit etnografului.

În sudul județului Olt, se crede că gospodinele leneșe vor fi pedepsite de Joimărițe, niște femei rele care vor pârli părul și mâinile leneșelor, iar pentru a le alunga în gospodării se aprind focuri din tulpini uscate de boz.

Tot în satele din sudul județului Olt se practica de Joimari un obicei numit „Câță-mâță”. Astfel, cete de trei-patru copii cu vârsta de până la 10 ani însoțiți de un bărbat plecau la colindat cu un coș în mână, din ușă în ușă, cântând un cântec tradițional :’Câțâ Mâțâ tors-ai câlții, două ouă încondeiate la Marița pe perete’. Obiceiul face referire la toarcerea câlților de lână și la hărnicia fetelor. În schimbul cântatului, copiii primeau câte un ou roșu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult