Acasa Cultura-ReligieCultura Tricolor: Ziua Drapelului şi mascota de la Jocurile Olimpice

Tricolor: Ziua Drapelului şi mascota de la Jocurile Olimpice

scris de M.A.B.
80 afisari

Ziua Drapelului va fi marcată cu mare fast în Republica Moldova pe 27 aprilie, la două zile după ce mascota cu lupul dacic pentru Jocurile Olimpice a fost oficializată.

Acelasi Tricolor Ziua Drapelului in R Moldova pe 27 aprilie

Acelasi Tricolor: Ziua Drapelului in R Moldova, pe 27 aprilie

Ziua Drapelului de Stat, care este marcată la 27 aprilie, va fi sărbătorită în stânga Prutului prin organizarea mai multor acţiuni culturale dedicate drapelului. Acest eveniment va fi marcat în mod deosebit în Bălţi, „capitala de nord” a R Moldova, acolo unde anumite forţe pro-ruseşti au încercat să substituie drapelul tricolor roşu-galben-albastru cu un bicolor roşualbastru.

Tot în această zi, prima oră de studiu în toate instituţiile de învăţământ preuniversitar va fi dedicată evenimentului Ziua Drapelului şi simbolurilor naţionale. În faţa Guvernului Republicii Moldova, va fi arborat un drapel de dimensiuni mari.

Deşi România şi Republica Moldova împart acelaşi tricolor (n.red. – diferenţa o face stema de pe drapelul R Moldova), cele două state româneşti au zile diferite de sărbătorire: 26 iunie, la Bucureşti, şi 27 aprilie, la Chişinău. Despre Ziua Drapelului Naţional si Semnificaţii istorice ale tricolorului puteti sa citiţi mai multe aici.

De asemenea, este important de menţionat că miercuri, Republica Moldova şi-a ales mascota cu care va participa la Jocurile Olimpice de la Londra: este vorba despre steagul dacilor, şarpele cu cap de lup, în tricolor: roşu-galben-albastru.

DRAPELUL DE STAT AL REPUBLICII MOLDOVA

(Regulamentul cu privire la Drapelul de Stat a fost aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 17-XII din 12 mai 1990, Veştile nr.5/93, 1990)

Drapelul de Stat al Republicii MoldovaTricolorul – este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

Drapelul de Stat al Republicii MoldovaTricolorul – reprezintă o pînză dreptunghiulară, formată din trei fîşii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roşu. În centru, pe fîşia de culoare galbenă este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova. Proporţia dintre lăţimea Stemei şi lungimea Drapelului este de 1:5, proporţia dintre lăţimea şi lungimea Drapelului – de 1:2.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova se arborează:

– pe clădirile în care au loc sesiunile Parlamentului Republicii Moldova sau şedinţele consiliilor locale – pentru întreaga perioadă a acestora;

– pe clădirile Parlamentului Republicii Moldova, Preşedinţiei Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, organelor administraţiei publice locale-permanent;

– pe clădirile ministerelor, departamentelor, ale altor autorităţi publice din Republica Moldova, pe clădirile întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi pe casele de locuit – în zilele de sărbătoare şi memorabile.

Drapelul de stat al Republicii Moldova poate fi arborat de asemenea la ceremonii şi la alte solemnităţi, organizate de autorităţile publice, de întreprinderi, de instituţii şi organizaţii.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova şi imaginea lui, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să corespundă întocmai proporţiilor stabilite şi reprezentării în culori şi celei grafice, care se anexează.

Răspunderea pentru îndeplinirea strictă a tuturor cerinţelor legale în privinţa Drapelului de Stat al Republicii Moldova se pune pe seama conducătorilor autorităţile publice, întreprinderilor, organizaţiilor şi instituţiilor, cărora li s-a acordat dreptul de a folosi Drapelul de Stat al Republici Moldova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult