Acasa Cultura-ReligieCultura Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, reabilitat cu fonduri europene

Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, reabilitat cu fonduri europene

scris de Marius Bâtcă
12 afisari

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, judeţul Constanţa, va fi reabilitat cu foncuri europene.

Tropaeum Traiani - Adamclisi (theanchor.ca)

Tropaeum Traiani - Adamclisi (foto: theanchor.ca)

Consiliul Judeţean Constanţa a găzduit miercuri şedinţa de lansare a ordinului de execuţie a lucrărilor la proiectul de reabilitare a monumentului triumfal Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, din judeţul Constanţa, infromează Agerpres. Valoarea totală a proiectului este de peste 18,2 milioane lei. Proiectul este realizat prin Programul Operaţional Regional, fiind finanţat cu 11,6 milioane lei din fonduri europene nerambursabile şi cu alţi 1,7 milioane de lei, de la bugetul de stat.

Potrivit managerului de proiect, Elena Vornicu, lucrările sunt programate să se finalizeze în luna august 2013, ansamblul monumental Tropaeum Traiani urmând a fi complet restaurat, reabilitat şi modernizat.

Întregul complex va beneficia de modernizarea şi extinderea căilor rutiere ce fac legătura cu drumul naţional, cu cetatea şi muzeul arheologic. Va fi creată o reţea de iluminat decorativ şi va fi reabilitată reţeaua de iluminat public, vor fi amenajate două parcări şi grupuri sanitare pentru turişti, un infocentru şi poate ce este cel mai important va fi reabilitat arhitectural munumentul triumfal, urmând a fi înlocuite piesele grav degradate, inclusiv metopele votive, iar restul elementelor sculpurale şi frizele vor fi curăţate şi conservate de restauratori şi meşteri pietrari. Obiectivul subsidiar al proiectului constă în valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi implict creşterea numărului de vizitatori”, a precizat Elena Vornicu.

Monumentul comemorativ Tropaeum Traiani a fost construit în cinstea împaratului Traian, între 106-109 era noastră, pentru a omagia victoria armatei romane în luptele purtate la limes-ul sud-dunărean, în faţa alianţei geto-dace, bure şi sarmate, în anul 102. Lângă monumentul comemorativ este amplasat un Mauzoleu ridicat în memoria unui ofiţer superior roman. Acest Mauzoleul a fost descoperit de arheologul Grigore Tocilescu în anul 1897, în interiorul unui “gorgan” de pământ. La mică distanţă de Mauzoleu este Altarul, ridicat din ordinul împăratului Traian în amintirea militarilor romani căzuţi în bătălie. Întregul ansamblu arheologic a fost restaurat pentru prima dată în perioada 1974 -1977.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult