Acasa Cultura-ReligieCultura Turnul Bathory şi Grădina Cetăţii Râşnov pot fi iar vizate de turişti

Turnul Bathory şi Grădina Cetăţii Râşnov pot fi iar vizate de turişti

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

După ce în ultimii doi ani au fost făcute ample lucrări de restaurare, Turnul Bathory şi Grădina Cetăţii Râşnov au fost redeschise vineri, 1 iunie.

Cetatea rasnov (foto: newsbv.ro)

După redeschiderea celor două obiective turistice, directorul Direcţiei de Cultură a primăriei Râşnov, Nicolae Pepene, a anunţat cu ocazia acestui eveniment, că după o jumătate de secol se discută şi despre o restaurare la Cetatea Râşnov, ultima restaurare profesionistă a monumentului istoric fiind făcută în perioada 1955-1957. De atunci au mai fost făcute simple reparaţii în Cetate,dar în Grădina Cetăţii nu au fost făcute nici măcar simple operaţii de întreţinere, cele realizate în ultimii doi ani în regim de urgenţă, fiind primele din istorie.

Cât despre restaurarea Turnului Bathory, Nicolae Pepene, a afirmat că ” Singurul lucru nou este acoperişul turnului. S-a mers pe un model de fortificaţie transilvăneană similară.”Acesta a adăugat că „la nivel istoric, este prima intervenţie asupra Turnului Batory de la prăbuşirea sa, de la începutul secolului al XVII-lea, pentru că atunci, proprietarii Cetăţii Râşnov, saşii râşnoveni au abandonat turnul, acesta nemaiavând un rol în apărarea Dealului Cetăţii”

Totodată, potrivit Agerpres, în aceste zile, Comisia Naţională a Monumentelor are pe masă un alt proiect de restaurare pentru Turnul Gotic. De asemenea, în următorii trei ani va fi finalizat şi cel mai spectaculos Muzeu de artă medievală din România care se va înfiinţa în Cetatea Râşnov, a mai afirmat Nicolae Pepene.

Cetatea Râşnov este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov după Biserica Neagră şi Castelul Bran, anul trecut aceasta fiind vizitată de 199.470 de turişti, numărul acestora fiind în creştere de la an la an şi datorită evenimentelor culturale organizate de primărie în Cetate. La inaugurare a fost prezent şi Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Mircea Diaconu, care a declarat că acum „Cetatea Râşnov pare a fi ce ne trebuie comparativ cu anul 2009” când a vizitat-o ultima dată şi când ”o parte din ziduri erau prăbuşite”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult