Acasa Cultura-ReligieCultura Ucraina oficializează “limba moldovenească”

Ucraina oficializează “limba moldovenească”

scris de M.A.
21 afisari

Limbile “moldovenească” şi română vor avea statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege privind „politica limbii de stat”, adoptat în primă lectură marţi de Parlament, va fi aprobat definitiv, relatează cotidianul Timpul.

Romania si UcrainaProiectul de lege păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbilemoldovenească”, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară, transmite Mediafax.

În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.

Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Jurnal de Chişinău, odată ce proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odesa – “moldoveneasca”.

2 comentarii

Petrus 06-06-2012 - 14:09

Cata vreme retardatilor din RM nu le este clar ca nu exista limba moldoveneasca, de ce s-ar sinchisi ucrainenii?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult