Acasa Cultura-ReligieCultura Un film despre primul miting real pe TVR

Un film despre primul miting real pe TVR

scris de Z.V.
5 afisari

Joi, în seara zilei în care România e scena a două mitinguri – unul al celor cu carnet de partid, altul al celor care s-au săturat de politică – TVR a programat de la ora 22.10 un documentar-şcoală: „Se ridică ceaţa”, un film al lui Cornel Mihalache despre evenimentele din 12 ianuarie 1990, scrie Adrian Pătruşcă pe evz.ro.

Un film despre primul miting real pe TVR

Pentru cei care nu îşi mai amintesc, ziua fusese declarată una de doliu naţional pentru morţii de dinainte şi de după 22 decembrie 1989. Ai lui Ceaușescu și ai lui Iliescu. Dar evenimentele iau rapid o turnură spectaculoasă: comemorarea se transformă într-un uriaş miting spontan. O mulţime impresionantă de oameni se adună în Piaţa Victoriei, în faţa clădirii guvernului, cerând scoaterea în afara legii a Partidului Comunist şi reintroducerea pedepsei cu moartea pentru vinovaţii de crimele din decembrie.

Este prima mişcare de protest faţă de puterea nou instalată. Ea va însemna startul unui lung şir de demonstraţii – împotriva cărora puterea va organiza contramanifestaţii, diversiuni şi mineriade – şi care va duce la fenomenul unic şi irepetabil al Pieţei Universităţii. Prima manevră murdară a puterii s-a produs chiar în acea zi de 12 ianuarie: TVR nu a transmis mitingul pe motiv că ar fi fost… ceaţă. Deşi cerul era senin şi condiţiile meteorologice, optime.

TVR era singura televiziune din România, iar puterea fesenistă s-a folosit mult timp de acest monopol pentru a manipula populaţia. Lipsa unor surse alternative de informare s-a văzut la alegerile din mai 1990, când FSN a câştigat cu 67%, iar Iliescu cu 85%.

În condiţiile protestelor de azi, vizionarea documentarului lui Cornel Mihalache, de astăzi,de la ora 22.10, pe TVR 1 este obligatorie, mai scrie Adrian Pătruşcă.

3 comentarii

urbos 19-01-2012 - 18:21

Patrusca e un excrement basist. Ca orca porc arunca jegul pe toata lumea, pe tot politicul, doar cu un singur scop, sa-l „curete” pe Basescu, e principiul, daca toti sint jegosi, nici Basescu nu mai e atat de jegos.
Situiatia e la fel ca pe vremea lui Ceausescu, nici atunci, nimeni nu se intreba cretin „ce pui in loc”, inainte de fuga dictatorului demonstrantii au fost chiar mult mai putini decat acum desi toata lumea voia schimbarea de regim criminal.
Regimul Basescu trebuie declarat regim ilegitim si criminal, trebuie organizat un comitet de preluare a puterii, la care se poate alatura oricine, inclusiv Opozitia, care sa se declare reprezentant al poporului, avand ca scop organizarea de alegeri libere si corecte. Armatei sa i se ceara sa apere tara, nu pe Basescu, poltiei si jandarmeriei sa apere noul organism de reprezentare.

vic 19-01-2012 - 18:31

pseudolaci ,sugii ,lingii ,si pupini ai usl. otv . prm. ma ti invitat la o vedere ”,unde sinte ti ,?,vreti o intilnire de amploare cu mine , pai ,locul si ora va apartine ,am clante ptr. toti

Liviu 20-01-2012 - 02:14

Acum nu mai are nicio valoare in fata „produselor” CACApitaliste … Tin minte ca am fost acolo atunci ! Mazilu a avut o pozitie tare ciudata … De altfel nici nu stiu ce s-a mai ales de el ! Iliescu si ai lui au cam jucat pe sarma !!! Nemernicul ala de Voican se uita disperat la Iliescu cand multimea a propus ca Mazilu sa fie „pionul principal” … Cred ca au fost asupra lui niste presiuni enorme ! Statea toti cocotati pe tab-ul ala de abia tinandu-si echilibrul … Jalnic ! A inceput prost si a continuat idn ce in ce mai prost !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult