Acasa Cultura-ReligieCultura Un milion de dolari pentru „cel mai bun profesor din lume”

Un milion de dolari pentru „cel mai bun profesor din lume”

scris de C.P.
21 afisari

Un milion de dolari este suma promisă de o bogată fundație dedicată educației câștigătorului unui concurs internațional care are drept obiectiv punerea în valoare a meseriei de cadru didactic, relatează revista franceză ‘Le Point’.

premiu un milionde dolari profesorCandidații, profesori în învățământul public sau privat, de la primele clase din școala gimnazială până la ultimele clase de liceu, se pot înscrie din 29 mai până în 10 octombrie completând un dosar pe www.globalteacherprize.org/fr.

Concursul organizat de fundația Varkey, care se desfășoară pentru al doilea an, este deschis profesorilor din toate țările, iar prima ediție a reunit 1.300 de candidaturi provenite din 127 țări.

Printre criteriile reţinute de juriu figurează utilizarea ‘unor metode pedagogice inovatoare şi eficiente care produc rezultate tangibile în formarea elevilor’, ‘recunoaşterea îndeplinirii îndatoririlor profesorului în clasă de către elevii săi, colegi şi ceilalţi membri ai colectivităţii’, ‘participarea la dezbateri publice despre meseria de cadru didactic prin articole, bloguri, conferinţe’ etc.
Fundaţia a fost creată de familia Varkey, indieni imigraţi în anii ’50 în Emiratele Arabe Unite, pe atunci protectorat britanic. Ei au făcut avere creând reţele de şcoli private, la început destinate copiilor expatriaţilor occidentali şi din subcontinentul indian veniţi în ţările din zona Golfului Persic după avântul pe care îl luase exploatarea petrolieră.
Grupul, botezat GEMS, deţine şi administrează zeci de şcoli private în circa 70 de ţări, între care Marea Britanie, potrivit site-ului societăţii.
Fundaţia lucrează în sectorul educaţiei: ea acordă burse mai multor asociaţii, formează profesori în Africa (Uganda şi, în curând, Ghana) şi promovează mesreia de cadru didactic. Tocmai în cadrul acestei a treia părţi, ea a lansat în 2014 premiul pentru ‘cel mai bun profesor din lume’ – ‘Excelenţa într-o sală de clasă’.
‘Toţi cunosc nume de avocaţi, şefi de întreprinderi, personalităţi în sectorul noilor tehnologii, dar există puţine cadre didactice suficient de celebre pentru a servi drept model’ tinerei generaţii, şi-a exprimat regretul Vikas Pota, director al fundaţiei, într-un interviu acordat AFP.
Un studiu iniţiat de serviciile sale în urmă cu trei ani în mai multe ţări arăta că în Franţa mai puţin de o treime dintre părinţi îşi încurajau copiii să se angajeze în această profesiune dacă aceştia îşi exprimau dorinţa.
Câştigătoarea primei ediţii, anunţat în martie 2015, este o profesoară americană, Nancie Atwell, care predă într-o şcoală din statul Maine după o metodă inovatoare pentru a încuraja elevii să citească şi să-şi amelioreze exprimarea în scris. Ea şi-a donat premiul şcolii sale.
Printre ceilalţi 10 finalişti figurau doi americani, un cambodgian, un haitian, un afgan, un englez… Ei au fost departajaţi de un juriu format din 60 de personalităţi, profesori, oameni de ştiinţă, şefi de întreprinderi, ziarişti şi chiar actorul american Kevin Spacey, care – potrivit lui Vikas Pota – se interesează îndeaproape de problemele educative.
Premiul ‘nu are vocaţia de a recompensa o activitate umanitară’, precizează Vikas Pota. ‘El recompensează excelenţa într-o sală de clasă.’
Premii care îl indică pe ‘cel mai bun profesor’ există în mai multe ţări, dar acesta al fundaţiei Varkey este cel mai dotat ca valoare şi totodată singurul care acceptă candidaturi din lumea întreagă.
Deşi fundaţia doreşte să repună în valoare meseria de cadru didactic cu acest tip de concurs internaţional, Vikas Pota admite că şi alţi factori intră în joc în estimarea candidaturii în mod evident, printre care statutul, salariul, condiţiile de muncă…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult