Acasa Cultura-ReligieCultura Una dintre cele mai importante icoane din Rusia va fi returnată Patriarhiei Moscovei

Una dintre cele mai importante icoane din Rusia va fi returnată Patriarhiei Moscovei

scris de Misu Andrei
84 Afisari

Vladimir Putin a decis returnarea celebrei icoane „Treimea”, realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Treimea” de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Această icoană a fost pictată în onoarea Sfântului Serghie din Radonej, la Serghiev Posad, lângă Moscova. Icoana reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, deşi era bătrână. Cei trei îngeri s-au odihnit sub stejar, după care au pornit spre Sodoma şi Gomora, notează Reuters.

Icoana, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova.

În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.

Patriarhia Moscovei a anunţat într-un comunicat că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.

„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru care este vorba despre un obiect sacru” pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu, afirmă Dmitri Peskov.

Duminică, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a anunţat că va transfera mormântul lui Aleksandr Nevski, un prinţ din secolul XIII şi sfânt al Bisericii Ruse, unei alte mănăstiri, în cadrul unui efort de a „întări unitatea naţională” în contextul războiului din Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS