Acasa Cultura-ReligieCultura Unde poţi vedea online cele mai vechi manuscrise biblice

Unde poţi vedea online cele mai vechi manuscrise biblice

scris de L.M.
4 afisari

Datorită unui parteneriat între Google şi Muzeul Israelian din Ierusalim, cele mai vechi manuscrise biblice cunoscute până în prezent sunt disponibile de luni online.

Imaginile au ataşate videoclipuri explicative şi informaţii de fond cu privire la textele sulurilor şi la istoria lor. Proiectul Dead Sea Scrolls Digital Project cuprinde imaginile a cinci suluri din Perioada Celui de-al Doilea Templu – moment al naşterii creştinismului şi al apariţiei iudaismului rabinic – în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă. Fotograful Ardon Bar-Hama a realizat imaginile digitale ale sulurilor, la rezoluţia de 1.200 megapixeli fiecare.

Fotografiile a fost realizate cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde, pentru a minimiza deteriorarea manuscriselor fragile, iar imaginile au o rezoluţie de 200 ori mai mare decât cele produse de un aparat de fotografiat standard.

Acest lucru face ca utilizatorul să poată mări un text până în punctul în care poate observa modelul materialului pe care sunt scrise. O traducere în limba engleză este disponibilă pentru cei care vor să consulte textele online. Pergamentele de la Muzeul Israelului sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult