Acasa Cultura-ReligieCultura Universitatea din Cernăuţi, inclusă în Patrimoniul UNESCO

Universitatea din Cernăuţi, inclusă în Patrimoniul UNESCO

scris de M.A.
9 afisari

Clădirea Universităţii din Cernăuţi, „bijuterie arhitecturală” din secolul al XIX-lea, a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Universitatea din Cernauti

Decizia a fost luată marţi, la Paris, de membrii comisiei de profil a acestei organizaţii internaţionale.

Fostă reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei, astăzi corp central al Universităţii din Cernăuţi, clădirea a fost construită în 1864-1882, de către arhitectul ceh Jozef Glavka, transmite Agerpres. În 1875, ansamblul arhitectural a fost transformat în universitate, prin decretul lui Franz Josef, împăratul Imperiului Austro-Ungar.

Iniţial, aceasta instituţie de învăţământ superior, renumită în tot Imperiul Austro-Ungar, se numea după numele întemeietorului ei. La început, limba de baza a predării cursurilor a fost germana, având departamente separate pentru limba si literatura română şi ucraineană. După unirea Bucovinei de Nord cu România, numele Universităţii din Cernăuţi a fost schimbat în „Universitatea Regele Carol I”. Între anii 1920-1940, aceasta a devenit una dintre cele mai importante instituţii educaţionale româneşti.

Actuala clădire a Universităţii datează din perioada anilor 1920-1922, fiind construită de Guvernul României, istoricul român Ion Nistor fiind mult timp rectorul acesteia. In anul 1940, Bucovina de Nord a fost anexată de URSS şi dată Ucrainei. În anul 1989, numele Universităţii din Cernăuţi a fost din nou schimbat, astăzi aceasta numindu-se „Universitatea Naţională Yuri Fedkovych”, după numele unui renumit scriitor ucrainean din Bucovina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult