Acasa Cultura-ReligieCultura Valentin Radu, concert la Orga Ateneului Român

Valentin Radu, concert la Orga Ateneului Român

scris de Florin BUDESCU
7 afisari

Marţi, 15 noiembrie, de la ora 19.00, muzicianul american de origine română Valentin Radu va susţine un concert la Orga Ateneului Român, cu un program variat, atât pe gustul specialiştilor, cât şi pe cel al publicului larg. Maestrul Valentin Radu şi-a făcut debutul artistic pe Marea Orgă a Atheneului Român în luna octombrie a anului 1976, acum 35 de ani, cu Integrala Toccatelor de Orgă de J.S. Bach. 

Radu Valentin

PROGRAMUL CONCERTULUI

 • Preamble (for a Solemn Occasion), Aaron Copland

Coral “Jesu bleibet meine Freude”, din Cantata BWV 147, J.S. Bach

Fantezia in Sol Major BWV 572, Tres Vitement / Grave a 5 voci / Lentement, J.S. Bach

Trei Corale (din Colectia Schubler), Wachet auf ruft uns die stimme (BWV 645), Wo sol lich fliehen hin (BWV 646), Meine Seele erhebt den Herm (BWV 648), J.S. Bach

Chant heroique, Jehan Alain

Carillon de Westminster, Louis Vierne

 PAUZA

 • Praeludium Fugato in Mi Major, Nikolaus Bruhns

Coral “Schmucke dich, O liebe Seele” (BWV 654), J.S. Bach

Fantezia si Fuga in do minor (BWV 537), J.S. Bach

Suite Gothique, Introduction/ Minuet/ Priere a Notre Dame/ Toccata, Leon Boellmann

Toccata (din Simfonia a V-a, Op. 42), Ch. M. Widor

 Cine este Valentin Radu

Născut în România, Valentin Radu şi-a început studiile muzicale la vârsta de patru ani. La şase ani, şi-a făcut debutul concertistic pe scena Filarmonicii din Bucureşti, într-un recital de pian. La vârsta de nouă ani a concertat cu Filarmonica din Bucureşti, ca solist la pian. În anul 1973, la 16 ani, a câştigat prestigiosul Concurs Internaţional de Pian de la Roma şi în 1979 Concursul Internaţional de Orgă de la Saarbrücken. În anul 1980 a câştigat medalia de argint la Concursul Internaţional „J.S. Bach” din Leipzig. 

Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, maestrul Valentin Radu şi-a dat doctoratul şi masteratul în muzică la Juilliard School of Music, fiind cel mai tânăr doctor în arte muzicale din istoria prestigioasei academii americane de muzică. În anul 1976, a fondat şi dirijat Juvenes Musici, o orchestră de cameră sub auspiciile Filarmonicii din Bucureşti. În anul 1980 a fondat Orchestra de cameră “The Juilliard Bach Players” şi a iniţiat seria de concerte „Bach at Juilliard” la Lincoln Center din New York. În anul 1984, maestrul Radu a fost invitat să inaugureze, iar în anul 1985 să înregistreze primul său disc LP solistic la orga refăcută a Capelei Imperiale a Palatului Schönbrunn din Vienna, unde Mozart a fost kapellmeister timp de 12 ani. 

Valentin Radu este fondator, director artistic şi dirijor Vox Ama Deus (instituţie americană privată de cultură, formată în prezent din Camerata Ama Deus, Ama Deus Ensemble şi Vox Renaissance Consort), cu performanţe la Kimmel Center, în Philadelphia, dar şi în alte oraşe. Vox Ama Deus îşi aniversează anul acesta 25 de ani de existenţă artistică. Din anul 1997, a dirijat Ama Deus Ensemble, cu maestrul Dan Grigore, în numeroase concerte de gală de muzică vieneză din Philadelphia. A mai dirijat Ama Deus Ensemble în concertele anuale din Vinerea Mare, de la Basilica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din Philadelphia şi din anul 2002, aceleaşi concerte la Kimmel Center. 

Valentin Radu a dirijat numeroase orchestre şi ansambluri vocale din Europa şi din Statele Unite ale Americii, inclusiv Filarmonica Naţională Maghiară, filarmonicile din Bucureşti, Arad şi Oradea, Orchestra de Cameră din Budapesta şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. În anul 1996, a pus în scenă „Oratoriul Messiah” de G.F. Haendel cu Filarmonica din Bucureşti. În anul 1997, a dirijat cu Orchestra Naţională Radio „Acis şi Galateea” de Georg Friedrich Haendel. Ambele au fost premiere în limba engleză în România. În anul 1998, i-a fost decernat Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor din România, pentru meritele sale de ambasador cultural între România şi Statele Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult