Acasa Cultura-ReligieCultura Van Gogh ar fi fost împuşcat şi nu s-a sinucis

Van Gogh ar fi fost împuşcat şi nu s-a sinucis

scris de Cristian Vultureanu
10 afisari

Scriitorii americani Steven Naifeh şi Gregory White Smith au îndoieli pictorul impresionist olandez Vincent van Gogh s-a sinucis.

Van Gogh

Ei susţin, în cartea lor ”Van Gogh: The Life”, că pictorul ar fi fost împuşcat mortal de un adolescent, scrie Daily Mail în ediţia de luni. Naifeh şi Smith, laureaţi ai unui premiu Pulitzer pentru biografia artistului american Jackson Pollock, au făcut cercetări timp de zece ani pentru cartea lor, ce va fi lansată marţi în Marea Britanie. Ei susţin că Van Gogh ‘nu ştia nimic despre arme’ şi că ‘nu s-a găsit niciodată vreo armă’ la locul faptei sau în altă parte. Concluzia lor este că Van Gogh a avut o ‘istorie de izbucniri violente’ şi sugerează că un posibil dezacord ar fi dus la moartea violentă a lui.

Naifeh şi Smith susţin, potrivit Daily Mail, că Van Gogh a fost rănit mortal de fratele adolescent al unui prieten. Acestuia îi plăcea să-l tachineze şi să-l provoace pe artistul bolnav mintal şi a deschis focul cu un pistol în timpul unei confruntări în oraşul francez Auvers-sur-Oise. Cei doi prezintă şi o altă teorie, că Van Gogh ar fi fost împuşcat de doi băieţi locali care se jucau cu un pistol defect.

Deşi picturile lui Van Gogh sunt acum printre cele mai scumpe opere de artă din lume, ajungând la aproape 70 de milioane de lire streline, în timpul vieţii artistul a vândut un singur tablou şi a trăit în sărăcie lucie, suferind de boli mintale şi fiind internat într-un azil. Episodul legat de modul în care şi-a tăiat urechea după o ceartă cu pictorul Paul Gauguin a fost deja contestat de doi istorici de artă germani, care susţin că Gauguin i-a tăiat-o cu sabia în timpul unei încăierări, iar cei doi artişti au convenit să muşamalizeze adevărul. Potrivit versiunii oficiale a morţii sale, Van Gogh avea numai 37 de ani atunci când a intrat într-un câmp din Auvers-sur-Oise, în seara zilei de 27 iulie 1890, şi s-a împuşcat în piept cu un pistol. Se pare că ulterior a reuşit să se târască până la un han din apropiere, murind două zile mai târziu în braţele fratelui său Theo – fapt ce a consolidat pentru totdeauna reputaţia sa de geniu tulburat.

Naifeh şi Smith susţin că există dovezi solide împotriva acestei versiuni: Van Gogh nu a lăsat niciun bilet de adio, iar glonţul care l-a ucis a intrat în corpul său ‘dintr-un unghi neobişnuit, oblic – nu direct cum era de aşteptat într-o sinucidere’. Cei doi au avut acces la mii de scrisori ale familiei şi au beneficiat de cooperarea muzeului Van Gogh din Amsterdam, ajungând la concluzia că o ceartă cu fiul unui vecin a fost motivul real pentru care a fost împuşcat, şi având în vedere că şi-a dorit moartea, nu a văzut niciun motiv să învinuiască pe cineva. Pictorul a făcut confesiuni ‘ezitante, fără tragere de inimă şi ciudat de echivoce’ privind tentativa sa de sinucidere, pe care cei doi biografi le-au găsit neconvingătoare. Cum a fost posibil ca cineva împuşcat mortal să fie capabil să meargă mai mult de o milă la han este un mister suplimentar, scriu cei doi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS