Acasa Cultura-ReligieCultura Varşovia: Declaraţia UE împotriva totalitarismului

Varşovia: Declaraţia UE împotriva totalitarismului

scris de M.A.
2 afisari

Semnatarii Declaraţiei de la Varşovia s-au aflat marţi în capitala Poloniei pentru o conferinţă specială de marcare a Zilei europene a comemorării victimelor regimurilor totalitare, desemnată de Parlamentul European în 2009.

Declaratia UE impotriva totalitarismului (foto PAP)

Declaratia UE impotriva totalitarismului (foto: PAP)

Data de 23 august marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Documentul notează că „crimele regimurilor totalitare în Europa ar trebui recunoscute şi condamnate, indiferent de tipul şi ideologia lor”.

Declaraţia menţionează de asemenea nevoia de a păstra vie memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare şi face apel la tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea unor astfel de crime, transmite Agerpres.

Declaraţia de la Varşovia este un acord unanim al tuturor statelor membre ale UE că trebuie să facem tot ce este posibil pentru a preveni repetarea oricărui regim totalitar în toate ţările care alcătuiesc marea familie europeană”, a declarat ministrul polonez de justiţie Krzysztof Kwiatkowski după semnarea documentului.

Organizată de Ministerul polonez al Justiţiei, alături de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia, conferinţa a adus împreună miniştri de justiţie din ţări europene şi şefi de institute europene care se ocupă de studierea problemelor legate de totalitarism.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult