Acasa Cultura-ReligieCultura Vernisaj în câmp electric

Vernisaj în câmp electric

scris de B.C.R
105 Afisari

 Fundația ‘Domeniul Otetelișanu’, în parteneriat cu Galeria Danaart și Arts United, anunță vernisajul expoziției ‘În câmp electric’, eveniment care va avea loc miercuri, 30 septembrie, de la ora 19.00, în Galeria Teatrului Odeon din București.

in camp electric vernisajProiectul ‘În câmp electric’ este inclus în programul de rezidențe pentru lumea artistică și industriile creative derulat la Conacul Otetelișanu, casa în care s-a născut și a fost educat Petrache Poenaru, reformator al învățământului românesc și inventator al stiloului. Rezidența s-a desfășurat în perioada 1-10 iulie, la Benesti, un sat aflat la 40 de kilometri de Craiova.

Opt artiști au fost invitați să imagineze povești în casele încărcate de atâta istorie, odăile în care își imagina lumea un vizionar ca Petreache Poenaru sau locul în care desena, cândva, Constantin Lecca, artistul care-și adjudeca, pe la 1800, meritul de a fi fost primul de pe aceste meleaguri care îndrăznea să picteze icoane în stil occidental sau primul care, alături de boierii Otetelișeni, a tipărit reviste și cărți la Craiova. Invitații de anul acesta sunt pictori consacrați, apreciați în lumea artistică bucureșteană și internațională: Cornelia Gherlan, Dan Isailă, Delia Zoița, Daniela Zbarcea, pictorița pariziană Marie—Helene Fabra, Silvia Trăistaru, Suzana Dan, Vasile Tolan și fotografa Mirela Bichigeanu.

O parte dintre lucrările realizate în cursul acestui program vor fi incluse în Colecția Otetelișanu, tablourile urmând să fie expuse în cadrul unui eveniment unic, care va avea loc la Galeria Odeon din București. Ne bucurăm de expertiză dnei Mihaela Varga, fost director al Muzeului Național Cotroceni, expert în pictura românească. La eveniment va fi prezent și bucătarul iranian Rezza Munteanu, la rândul său un remarcabil creator, expert în arta culinară.

*** Promotor al culturii și al evenimentelor de înaltă ținută, Fundația ‘Domeniul Otetelișanu’ susține un amplu program de rezidente culturale la Conacul de la Benești. În ultimii ani, conacul a găzduit o lungă serie de evenimente de anvergură, printre care colocviul pentru excelență în presă — organizat cu sprijinul Institutului Polonez, workshop-uri pentru film documentar, sub îndrumarea regizorilor Copel Moscu și Napoleon Helmis, rezidente pentru pictură, care s-au bucurat de participarea unora dintre cei mai valoroși artiști contemporani, sau rezidente de etnografie, derulate cu sprijinul mai multor misiuni diplomatice la București.

Deschizători de drumuri.  În casa Otetelișenilor de la Benești s-a născut Petrache Poenaru, membru titular al Academiei Române, fondatorul colegiilor naționale din București și Craiova.  Probabil că cei mai mulți îl cunosc, însă, mai degrabă drept inventatorul tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827, sub complicatul nume de ‘condeiul portăreț alimentându-se el însuși cu cerneală’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS