Acasa Cultura-ReligieCultura Vezi care e cartea preferată a românilor

Vezi care e cartea preferată a românilor

scris de C.P.
3 afisari

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la consumul și obiceiurile de lectură ale românilor.

cartiLectura este o activitate bine reprezentată la români, însă există o apropiere între proporția celor care nu citesc deloc cărți și a celor care citesc mai mult.

Peste o treime dintre participanții la studiu susțin că au citit o carte în ultima lună, 23% au citit cartea în ultima săptămână, iar 12% în luna curentă. Unul din cinci români însă a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărți pentru școală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc.

Femeile domină vârfurile de tendințe, astfel că ele sunt cele mai prezente atât în topul celor care nu citesc deloc cărți (22,3% femei față de 21,9% bărbați), dar și în cel al subiecților care au citit o carte în ultima săptămână (26% femei față de 19,5% bărbați). În ultima săptămână au citit o carte cu precădere subiecții cu vârste între 36 și 65 de ani, dar și cei care locuiesc în mediul urban.Aproape jumătate dintre cititorii de carte reușesc să finalizeze lectura unei cărți în câteva zile (42%), alți 23% susțin că citesc o carte în câteva săptămâni, 6% au nevoie de mai multe săptămâni, însă 3% spun că le sunt necesare  doar câteva ore. Cei mai rapizi cititori sunt locuitorii din Moldova (5,9% spun că citesc o carte în câteva ore față de doar 2,5% ardelenii și bănățenii sau 2,2% locuitorii din sudul țării).

La întrebarea legată de titlul cărții preferate, cele mai multe mențiuni în preferințele respondenților le-a obținut romanul ”Pe aripile vântului”.Totuși, 9% dintre respondenți recunosc că nu au o carte preferată, iar o treime dintre respondenți nu știu sau nu își amintesc titlul cărții preferate.

Mihai Eminescu rămâne scriitorul preferat de respondenți (10%). Eminescu este urmat în top cinci de Alexandre Dumas (7%), Mihail Sadoveanu (6), Marin Preda (4%) și Ion Creangă (3%). 9% dintre respondenți susțin că nu au un scriitor preferat, procentul coincide de altfel cu cel al respondenților care nu au nicio carte preferată. 19% dintre intervevați nu își amintesc sau nu știu numele unui scriitor preferat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult