Acasa Cultura-ReligieCultura Victime ale Securitatii, deshumate la Cluj

Victime ale Securitatii, deshumate la Cluj

scris de Ziua Veche
31 Afisari

.Ramasitele a doi partizani anticomunisti ucisi de Securitate au fost deshumate, miercuri, de cercetatorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, in localitatea clujeana Santeju de Vale, in prezenta unui procuror militar.


Cele doua victime au facut parte dintr-o organizatie anticomunista si au fost impuscati de Securitate in noaptea de 5 octombrie 1949. Osemintele celor doi partizani anticomunisti din Armata Alba, o organizatie care milita pentru readucerea pe tron a regelui Mihai I, au fost descoperite de istoricii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, transmite Radio Romania Actualitati. Groapa celor doi luptatori se afla la marginea padurii Huscior, din localitatea Santeju de Vale din judetul Cluj. Cei doi partizani anticomunisti s-au inrolat in Armata Alba in anul 1948. Organizatia avea sute de aderenti, insa liderii ei au fost prinsi de Securitate prin tradare, iar partizanii s-au imprastiat. Trei dintre luptatori au fost ascunsi de unul dintre satenii din Santeju de Vale. Ei au fost insa descoperiti de Securitate. Unul dintre cei trei partizani a reusit sa fuga. Ceilalti doi, Ionita Mahalean si Ioan Moldovan, au fost prinsi de securisti si apoi executati fara nicio judecata, spune istoricul Marius Oprea, de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania. Era o organizatie care practic abia se constituise, nu avusesera niciun fel de actiune impotriva autoritatilor statului, nici nu prea aveau arme, dar pur si simplu de data asta intentia a fost pedepsita, ca si exemplu. „Voiau sa sperie satul, ca oamenii sa predea cotele, sa se inscrie in colectiv” a declarat Marius Oprea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult