Acasa Cultura-ReligieCultura Ziua Baronului, 26 iulie. Acces gratuit la Muzeul Naţional Brukenthal

Ziua Baronului, 26 iulie. Acces gratuit la Muzeul Naţional Brukenthal

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

De ziua Baronului Samuel von Brukenthal, nǎscut la 26 iulie 1721,  vizitatorii pot vedea vineri, gratis, colecţiile din Palatul Brukenthal din centrul istoric al Sibiului.

Ziua Baronului, 26 iulie. Acces gratuit la Muzeul Brukenthal

Samuel von Brukenthal s-a născut în Nocrich, în judeţul Sibiu, pe 26 iulie 1721, ca fiu al judelui regal Michael Brekner, primind numele de botez Carl Samuel. Baronul transilvănean a decedat în urmă cu 210 ani. Familia Brekner, cunoscută pentru tradiţia juzilor regali, avea la origine o veche familie de agricultori. Michael Brekner s-a remarcat prin loialitatea faţă de casa imperială de Habsburg în faza finală a revoltelor antihabsburgice din Ungaria, fiind răsplătit de Carol al VI-lea, în 1724, cu titlul de nobil cu drept de transmitere ereditară. Începând din 1724, familia se numeşte von Brukenthal.

Susanna von Heydendorff, a doua soţie a lui Michael Brekner, venea din rândurile micii nobilimi săseşti din Transilvania, iar familia sa fusese înnobilată încă de la 1696. Samuel a fost al şaptelea copil şi mezinul familiei care reunea o fiică din prima căsătorie a judelui, alături de alte patru surori şi un frate.

Vizitatorii care vor trece vineri pragul Muzeului Naţional Brukenthal vor putea vedea la subsolul Palatului, o expoziţie de copii în gips după statui celebre, potrivit Agerpres. La parterul muzeului sibian sunt patru expoziţii: Sculptura transilvăneană în piatră din secolele XIII-XIX , Expoziţie temporară Cercetarea preventivă. Provocarea arheologică a zilelor noastre, Cabinetul de grafică: Expoziţie de fotografie. Cetăţile Domnului la marginea lumii şi Cabinetul de cartografie: Ştefan Orth. Retrospectiva de afişe.

La primul etaj al Muzeului Naţional Brukenthal, oaspeţii pot vedea trei colecţii importante ale baronului, şi anume, cea de artă medievală transilvăneană, cea de pictură din Şcoala germană şi austriacă şi cea de covoare anatoliene. Capodoperele din colecţia Samuel von Brukenthal se pot vedea la etajul al doilea al muzeului, unde există expoziţii de pictură cu tablouri din Şcoala flamandă şi olandeză şi Şcoala italiană. De aici, vizitatorii pot trece spre Galeria de Artă Românească, din Casa Albastră, învecinată cu Palatul Brukenthal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult