Acasa Cultura-ReligieCultura Ziua Culturii Naționale celebrată prin multiple evenimente

Ziua Culturii Naționale celebrată prin multiple evenimente

scris de Z.V.
12 afisari

Filialele Institutului Cultural Român din străinătate sărbătoresc Ziua Culturii Naționale, marcată la 15 ianuarie, printr-o varietate de evenimente menite să aducă în lumină valorile culturii și literaturii române, omagiind în mod particular moștenirea culturală lăsată de poetul nostru național, ca reper al ideologiei și spiritualității românești.
ziua culturii nationaleInstitutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chișinău a anunțat organizarea mai multor evenimente în Republica Moldova. La 14 ianuarie vor fi vernisate la Leova expozițiile ‘Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite’ și ‘Gellu Naum și suprarealismul românesc’, organizate în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și cu Liceul Teoretic ‘Constantin Spătaru’ din localitate și Biblioteca Raională Leova. Expozițiile vor fi deschise până în 12, respectiv 14 februarie. De asemenea, ICR Chișinău a organizat, la 15 ianuarie, un concert extraordinar de muzică clasică susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu orgă, expoziția ‘Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii”, un recital poetic pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, precum și o serie de manifestări în parcul Grădina Publică ‘Ștefan cel Mare și Sfânt’ din Chișinău.

Institutul Cultural Român ‘Dimitrie Cantemir’ de la Istanbul va publica, în perioada 11-16 ianuarie, pe site-ul propriu și pe pagina de Facebook a Institutului câteva poeme eminesciene, în variantă bilingvă română/turcă, iar în data de 15 ianuarie va organiza o lectură de poezie eminesciană în interpretarea poetului, traducătorului și publicistului Mesut Șenol și a lectorului universitar Mihaela Unal de la Universitatea Maltepe, Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Viena și Ambasada României în Republica Austria organizează la 15 ianuarie un concert susținut de ‘Camerata Regală’ și Rebekka Hartmann (vioară) în Sala Mozart a Wiener Konzerthaus. Ansamblul prezintă sub bagheta lui Constantin Grigore un repertoriu ce cuprinde compoziții de Jean Sibelius, Camille Saint-Saens, Pablo de Sarasate, Constantin Silvestri și Paul Constantinescu. Intrarea la eveniment este liberă.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale și spațiul cultural comun România-Republica Moldova printr-un recital eminescian susținut de actorul Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului poetic ‘Alexei Mateevici’ din Chișinău. Evenimentul, la care accesul este liber, va avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei, în 15 ianuarie. Cultura românească de patrimoniu va fi pusă în lumină atât prin operele lui Mihai Eminescu, cât și prin folclor autentic românesc. Iubitorii de poezie vor descoperi în recital texte eminesciene, precum și poeme închinate de Grigore Vieru lui Eminescu. Melomanii vor asculta cântece străvechi din noul album ‘La gurile raiului’ al interpretului de muzică tradițională românească Grigore Leșe.

ICR Berlin prezintă la 15 ianuarie concertul de cântece tradiționale reinterpretate de Oana Cătălina Chițu (voce) și Dejan Jovanovic (acordeon), în clubul de jazz Zig Zag din Berlin. Cu ocazia acestui concert, cei doi interpreți vor aborda un program muzical românesc alcătuit mai ales din doine, cântece tradiționale din diverse regiuni ale țării, precum și cântece din repertoriul legendar al Mariei Tănase. Cu aproximativ 100 de locuri, un design eclectic și un profil hibrid de sală de concert, bar și cafenea, clubul Zig Zag este o adresă binecunoscută în Berlin pentru iubitorii de jazz, blues și world music.

Tot la Berlin va fi vernisată la 16 ianuarie expoziția de sculptură și instalație „The Facets of Hyperconnectivity”, în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări realizate de nouă artiști din România și Franța: Darie Dup, Vlad Basarab, Franz Galo, Gabriel Brojboiu, Georgiana Cozma, Adrian Moise, Irinel Moldoveanu, Marina Antoniu. Organizată de ICR Berlin, în colaborare cu Asociația Many Colors, expoziția poate fi vizitată până pe 5 februarie.

La sediul ICR Stockholm va avea loc în seara de 15 ianuarie un concert de nai susținut de Dana Dragomir, muzician de origine română, care va interpreta piese de inspirație folclorică. Va urma un recital din lirica eminesciană. Poemele lui Mihai Eminescu vor fi prezentate în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex, traducerea acestora aparținând lui Inger Johansson. Publicul va putea asculta și versiunea românească prin intermediul unei înregistrări audio în lectura actorului român Marcel Iureș. Înregistrările fac parte din audiobook-ul lansat de Editura Casa Radio în 2012, intitulat Vis, prefața fiind semnată de scriitorul român Mircea Cărtărescu.

ICR Lisabona va prezenta, la 15 ianuarie, în transmisiune directă, concertul dedicat României din cadrul proiectului ‘Stagiunea Europa’, în interpretarea Filarmonicii ‘Oltenia’ din Craiova. Invitații speciali ai acestui concert sunt dirijorul Mihnea Ignat și violonistul Liviu Prunaru. Concertul face parte din amplul proiect muzical ‘Stagiunea Europa’, care se desfășoară la Craiova în perioada 23 octombrie 2015 — 20 mai 2016. Scena Filarmonicii ‘Oltenia’ va găzdui 28 de concerte dedicate statelor membre ale Uniunii Europene, având ca invitați 28 de dirijori și 31 de soliști. Artiștii invitați vor oferi publicului lucrări muzicale contemporane (majoritatea constituind prime audiții), create de compozitori originari din fiecare stat membru al Uniunii Europene. În pauza transmisiunii live a concertului, ICRL propune publicului prezent un moment ‘Mihai Eminescu’ constituit din lectură unor poeme în portugheză de către actrița Ines Faria ți din proiectarea câtorva momente muzicale în interpretarea lui Grigore Leșe. În același timp, pe simezele sălii vor fi expuse câteva panouri ale unei expoziții documentare dedicată lui Mihai Eminescu și realizată de ICRL în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, organizează joi, 14 ianuarie, la sediul spu, o seară literară specială dedicată operei poetului național al României, Mihai Eminescu. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

ICR New York organizează vineri, 15 ianuarie, concertul de muzică veche și tradițională românească „Isvor. De la Cantemir la Enescu”, sustinut de ansamblul Imago Mundi. Programul cuprinde lucrări tradiționale, compoziții de Dimitrie Cantemir și George Enescu. În cadrul evenimentului, vor fi ascultate poeme de Mihai Eminescu, în interpretări istorice din Arhivele Radio România și în traducerea lui Adrian G. Sahlean.O expoziție de carte (din fondul Bibliotecii ICRNY) și de reproduceri fotografice — dedicată domnitorului și enciclopedistului român, Dimitrie Cantemir, poetului național, Mihai Eminescu, și compozitorului, dirijorului, violonistului, pianistului și profesorului George Enescu — va întregi evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult