Acasa Cultura-ReligieCultura Ziua Franţei – 14 iulie. Simbolurile Parisului

Ziua Franţei – 14 iulie. Simbolurile Parisului

scris de A.B.
1.296 Afisari

Franța, cu o suprafață totală de 675.417 kmp, din care Metropola cuprinde 543.965 kmp, are o populație totală de 66.259.012 locuitori (est. iulie 2014), respectiv 62.814.233 locuitori în Metropolă, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 14 iulie. Aceasta marchează aniversarea căderii Bastiliei (1789).

ziua frantei caderea bastiieiDe la franci, populația care a cucerit în secolul al V-lea teritoriile pe care se află Franța în prezent, provine și numele acestui stat, potrivit www.mae.ro. Franța a fost fondată, propriu-zis, în secolul al IX-lea, odată cu Tratatul de împărțire a imperiului lui Carol cel Mare, însă cel care a reușit să impună un model de putere regală a fost regele Hugo Capet, începând cu secolul al X-lea. Printre reprezentanții de seamă ai dinastiei Capet s-au numărat Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfânt. Secolul al XIV-lea și o mare parte din secolul al XV-lea au fost marcate de războaie și conflicte, precum Războiul de o sută de ani, dar și de epidemii și frământări sociale, menționează același site.

Această perioadă tulbure a fost încheiată odată cu înscăunarea lui Francisc I, în 1515 și a emergenței Renașterii în Franța. Autoritatea regală, pusă în discuție pe durata războaielor religioase (1562-1598), a fost restaurată de Ludovic al XIII-lea, dar mai ales de Ludovic al XIV-lea, care a instaurat puterea absolută a regelui. Dinastia regală a fost înlăturată de revoluția din 1789, odată cu răsturnarea regelui Ludovic al XVI-lea și proclamarea Primei Republici, în 1792. În 1804, Napoleon a instaurat puterea imperială al cărei sfârșit, în 1815, a declanșat o perioadă dominată atât de încercările de restaurare a regalității cât și de revoluții. Sfârșitul celui de-al Doilea Imperiu, în 1870, a marcat revenirea definitivă a regimului republican. 

Participantă la Primul Război Mondial, Franța, deși în ruine, a ieșit victorioasă. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus țării, însă, o perioadă întunecată, marcată de colaborarea dintre autoritățile franceze și Germania nazistă. Mișcarea de Rezistență a contribuit la crearea unei noi clase politice, fiind cea care a organizat reconstrucția țării, pe durata celei de-a IV-a Republici. Totodată, a jucat un rol determinant și sub cea de-a V-a Republică, marcată de revenirea pe scena publică și la putere a generalului Charles de Gaulle.

Franța s-a confruntat până în anii ’60, cu războaie de independență ale fostelor colonii și cu decolonizarea. Războiul din Algeria a marcat sfârșitul celei de-a IV-a Republici, iar în 1958 o nouă Constituție a proclamat cea de-a V-a Republică.

Capitala Franței este Paris (10.764 mil. locuitori, 2014), iar principalele orașe sunt: Lyon (1.597 mil. locuitori); Marseille-Aix-en-Provence (1.595 mil. locuitori); Lille (1.025 mil. locuitori); Nice-Cannes (961.000 locuitori); Toulouse (926.000 locuitori), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței, fiind, împreună cu suburbiile sale, și capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al țării. Parisul este un important centru cultural, de afaceri și politic al lumii și este renumit pentru arhitectura sa neo-clasică, dar și pentru influența sa majoră în modă, arte și gastronomie, potrivit travelworld.ro. Cunoscut ca ”Orașul Luminilor”, Parisul este considerat unul dintre cele mai vizitate orașe ale lumii. 

Numele orașului provine de la denumirea tribului galic Parisii, și, după perioada romană, când s-a numit Lutetia, orașul a început să fie cunoscut sub actualul nume spre sfârșitul Imperiului Roman.

Parisul este situat pe malurile Senei și include două insule locuite (Ile Saint Louis și Ile de la Cite) și câteva dealuri (dintre care cel mai înalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul mării). Orașul este împărțit în 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, în mare, aceleași din 1860, când Napoleon III și prefectul Haussmann au dublat suprafața orașului prin includerea în teritoriul acestuia a zonei dintre centurile de fortificații ale Parisului (printre care și suburbiile Montmartre și Auteuil). În 1929 au fost anexate oficial parcurile împădurite Bois de Boulogne și Bois de Vincennes.

Parisul este un oraș impresionant, plin de zone istorice și culturale, monumente, parcuri de distracții și de recreere. Monumentele și obiectivele turistice din capitala Franței, sunt adevărate simboluri recunoscute în toată lumea.

Turnul Eiffel (300 m), care la sfârșitul secolului al XIX-lea, era cea mai înaltă structură din lume, a fost ridicat cu ocazia Expoziției Universale din 1889, organizată pentru celebrarea centenarului Revoluției Franceze din 1789. Cel care a proiectat turnul a fost un recunoscut constructor de poduri, arhitect, inginer și expert în prelucrarea metalelor, Alexandre-Gustave Eiffel. Vârful Turnului Eiffel poate fi văzut din orice punct al Parisului, menționează site-ul de turism www.tvl.ro. Se estimează că aproximativ 7 milioane de turiști vizitează acest celebru obiectiv turistic.

Arcul de Triumf, un simbol plin de istorie al poporului francez, a fost ridicat în onoarea celor ce au luptat pentru Franța, în special în timpul războaielor napoleoniene. Pe interior și deasupra Arcului sunt inscripționate numele tuturor generalilor și războaielor purtate. Arcul de Triumf măsoară 49.5 metri înălțime, 45 de metri lățime și 22 în adâncime și este al doilea arc de triumf ca mărime din lume. De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulație în toate direcțiile și de aceea piața Charles de Gaulle, în care este situat Arcul, este cunoscută și sub numele de „Piața Stelei” (Place de l’Étoile). Arcul se află la capătul de vest al vestitului bulevard Champs-Élysées. Monumentul este prevăzut și cu un lift de la nivelul subteran până la nivelul de observație. Turiștii pot urca cele 284 de trepte sau pot folosi liftul și apoi să urce încă 46 de trepte până sus. De pe Arcul de Triumf poate fi admirată panorama către cele 12 artere importante care pleacă din Place de l’Etoile.

Muzeul Luvru din Paris este cel mai vizitat muzeu de artă din lume, un monument plin de încărcătură istorică și un muzeu național al Franței. Muzeul este găzduit de palatul Luvru care inițial a fost conceput ca o fortăreață în secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortărețe încă mai pot fi văzute și în zilele noastre. În prezent, muzeul găzduiește peste 380.000 obiecte și 35.000 de opere de artă. Peste 60.000 de metri pătrați sunt dedicați exponatelor permanente. Dintre cei 15.000 de vizitatori, zilnic, peste 65% sunt străini.

Printre alte simboluri ale Parisului, se află: Palatul Versailles ce a fost reședința oficială, începând cu 1661, a regilor Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea și se află pe lista Patrimoniului Universal UNESCO din 1979; Bulevardul Champs-Elysees cunoscut și sub numele de „La plus belle avenue du monde” (Cel mai frumos bulevard din lume) și se întinde de la Piața Concorde până la Arcul de Triumf; faimoasa Catedrală Notre-Dame în stil gotic, Domul Invalizilor, Basilica Sacre Coeur, Parc de la Villette, Place de la Concorde cea mai mare piață publică din Paris; Palatul Regal (Palais Royal) construit în 1629 de către Cardinalul Richelieu; Pantheonul, a cărui construcție a început în 1757 și a fost încheiată în 1791; Muzeul Rodin construit în onoarea celui cunoscut ca părintele sculpturii moderne, Auguste Rodin (1840-1917); Place Vendome, creată în 1702, ca un monument închinat gloriei armatelor lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare; Muzeul Cluny sau Muzeul Național al Evului Mediu, cunoscut pentru superba sa colecție de artă medievală; Galeriile Lafayette; Cabaretul Moulin Rouge construit în 1889; Muzeul d’Orsay găzduit de o fostă gară, cu același nume; Grand Palais (Marele Palat) construit pentru Expoziția Mondială din 1900; cartierul Monmartre sau Cartierul artiștilor situat pe dealul de aproape 130 de metri din nordul Parisului, fiind o zonă extrem de populară în rândul turiștilor; Turnul Montparnasse, construit în 1973; Opera din Paris construită între anii 1862-1875; clădirea Muzeului Orangerie, principala sa destinație fiind aceea de a găzdui portocalii pe timpul iernii; Centrul Georges Pompidou, un complex cultural construit într-un stil arhitectural high-tech; Primăria Parisului (Hotel de Ville de Paris) ce datează din secolul XVI și a fost centrul vieții politice din Paris; Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris (1607); Place des Vosges (Piața Vosgilor), cea mai veche piață din Paris (datată 1604) și una dintre cele mai frumoase piețe din lume.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult