Acasa Cultura-ReligieCultura Ziua istorică de 10 mai – Ce organizează Casa Regală a României în 2012

Ziua istorică de 10 mai – Ce organizează Casa Regală a României în 2012

scris de Laurentiu Banches
43 afisari

De 10 mai, Casa Regală organizează o serie de evenimente destinate marcării acestei zile cu adânci semnificaţii în istoria României.

Regele Mihai I al Romaniei

Regele Mihai I al Romaniei (colaj Ziua Veche)

Ziua de 10 mai este atât ziua în care Carol I al României a devenit Principele României în 1866, dar şi ziua la care, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare ca Rege al României. În 1866, la 10 mai, Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen, al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden, a sosit la Bucureşti, la solicitarea guvernului României. Astfel, România alegea monarhia constituţională, proclamându-l pe Carol I ca Domn şi Prinţ al Ţării. Sub conducerea acestuia, România şi-a câştigat în 1878 independenţa de stat, proclamându-se Regat la 26 martie 1881, iar Festivităţile de Încoronare au avut loc la 10 mai 1881.

Cu ocazia Zilei Regatului României, vor avea loc mai multe evenimente în luna mai. Şirul de evenimente începe marţi, 8 mai 2012, la ora 17.00, la Palatul Elisabeta, prin ceremonia de învestire a Majestăţii Sale Regelui Mihai cu titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

În dată de 10 mai, evenimentele vor începe la ora 08.00, în faţa Palatului Elisabeta unde se va da startul în “Maratonul Regal 2012”. La evenimentul sportiv organizat de Asociaţia Corporeanima cu sprijinul casei Regale a României va lua parte şi Alteţa sa Regală, Principele Radu. De la 11:30, Majestatea Sa Regele Mihai, va merge însoţit de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu în Piaţa Palatului Regal pentru a depunde un buchet de flori la statuia Regelui Carol I.

La 146 de ani de la evenimentul din 1866, la ora 15, va avea loc, în faţa Palatului Elisabeta ceremonia de premiere a învingătorilor “Maratonului Regal 2012”. Premierea va fi urmată la ora 17:30 cu evenimentul anual “Garden Party”, la care au fost învitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România. Cu prilejul Zilei Regatului României, TVR 1 va difuza de 10 mai de la ora 20:20 filmul “Din dragoste de ţară”, realizat de Bogdan Şerban-Iancu.

Evenimentele vor contina pe 11 mai, când la ora 11, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi decorații regale unor personalități din viața românească. Tot vineri, la ora 19, în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi un dineu cu ocazia zilei de 10 Mai.

Sâmbătă şi duminică nu vor fi organizate alte evenimente, dar activităţile se vor relua luni şi marţi. Luni, 14 mai 2012, la ora 17, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta va avea loc ceremonia de învestire a Majestății Sale Regelui Mihai cu titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport.  Iar de la ora 19, alteţele regale lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor participa la Ateneul Român la lansarea filmului documentar-artistic de lung metraj, ”Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă”, scris şi regizat de Sorin Ilieşiu.

Pe 15 mai, de la ora 17, în Sala Regilor va avea loc “Seara Palatului Elisabeta dedicată Colecţiei Regale de Artă Contemporană”, prilej cu care va fi lansat Albumul Colecţiei Regale de Artă Contemporană. Ultimul eveniment din acest şir se va desfăşura pe 24 mai, de la ora 14, când Alteţele lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României vor participa la Universitatea Politehnică din Bucureşti la ceremonia de învestire a Majestăţii Sale Regelui cu titlul de “Doctor Honoris Causa”.

Încoronarea de la 10 mai 1881

Încoronarea lui Carol I şi a soţiei sale Elisabeta de Wied, la 10 mai 1881, s-a desfăşurat la Bucureşti. Coroana purtată cu acest prilej de Carol I a fost turnată din oţelul unui tun otoman capturat de armata română la Plevna, în noiembrie 1877, potrivit peles.ro. Coroana de oţel avea o adâncă semnificaţie, anume aceea de  a ,,ratifica” dreptul României ,,de a merge pe propria cale, de a căuta singură alianţe şi a hotărî ea însăşi politica“, aşa cum era evidenţiat într-un articol dintr-un cotidian austriac. Coroana Reginei Elisebeta este din aur, forma acesteia fiind inspirată din iconografia bisericească ortodoxă română.Ea este foarte asemănătoare cu coroanele purtate de soţiile domnitorilor români, munteni şi moldoveni, în evul mediu, ea exprimând în fapt continuitatea istorică.

Coroana este întâlnită în teritoriile româneşti încă din timpul Domnilor români, ca însemn principal al puterii supreme. Alte semne ale puterii sunt buzduganul şi sabia, întâlnite la Domnii munteni şi moldoveni. Buzduganul şi sabia sau iataganul au fost până la Alexandru Ioan Cuza însemnele principale domneşti. Carol I şi Carol al II-lea au folosit ca simbol al puterii bastonul de mareşal în locul buzduganului. Bastonul purtat de aceştia are formă cilindrică cu secţiunea rotundă şi cu o lungime de 35 cm. Este acoperit cu o catifea purpurie pe care sunt imprimate capete de bour, confecţionate din aur, iar la extremităţi este ornamentat cu frunze de stejar, realizate din aur.

Începând cu anul 1840 în Principatele Române s-a născut ideea unui imn naţional ce se cânta mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat, în mod oficial, pentru prima dată în România, în anul 1884.


4 comentarii

Cticu 08-05-2012 - 13:01

Nu știu ce calcule a făcut autorul (L.B.) acestui articol, dar constat că de la 1866 nu au trecut decât 46 de ani. Așa o fi?

COSTI 09-05-2012 - 20:48

La 146 de ani de la evenimentul din 1866, la ora 15, va avea loc, în faţa Palatului Elisabeta ceremonia de premiere a învingătorilor “Maratonului Regal 2012”.

citeste mai cu atentie

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult