Acasa Cultura-ReligieCultura Ziua Mondială a Turismului sǎrbǎtoritǎ pe 27 septembrie 2013

Ziua Mondială a Turismului sǎrbǎtoritǎ pe 27 septembrie 2013

scris de Laurentiu Banches
33 afisari

Ziua Internațională a Turismului este sărbătorită în fiecare an la data de 27 septembrie, începând din 1980, de aceastǎ datǎ sub sloganul „Turismul și Apa – Protejarea viitorului nostru comun”.

Ziua Mondială a Turismului sǎrbǎtoritǎ pe 27 septembrie 2013 (foto: earthtimes.org)

Această dată a fost aleasă deoarece marchează adoptarea statutului Organizației Mondiale a Turismului (27 septembrie 1970), instituție specializată a ONU, destinată promovării și dezvoltării turismului, ce reunește 155 de state. Astfel, an de an, OMT accentuează importanța turismului ca factor esențial în dezvoltarea și prosperitatea economică și socială. Totodată, turismul este deosebit de important și din perspectiva relațiilor interculturale internaționale.

Tema anului 2013—„Turismul și Apa—Protejarea viitorului nostru comun”—trage un semnal de alarmă asupra responsabilității pe care o are turismul în conservarea resurselor vitale de apă ale planetei și necesitatea asumării unui angajament în acest sens. Tema aleasă este cu atât mai potrivită cu cât anul 2013 a fost declarat Anul Internațional al Națiunilor Unite dedicat cooperării în domeniul apei, oferind posibilitatea de a evidenția în continuare responsabilitatea comună a sectorului turistic la obiectivele generale de durabilitate.

,,Încurajez pe toți cei care lucrează în sectorul turismului să se alăture campaniei noastre de Ziua Mondială a Turismului și să continue să caute soluții inovatoare pentru a garanta că turismul contribuie la accesul durabil la apă în întreaga lume’, a spus Taleb Rifai, secretar general al OMT, în mesajul adresat cu prilejul acestei sărbători. Organizația Mondială a Turismului joacă un rol important în promovarea dezvoltării de fond, durabile și universal accesibilă a turismului, acordând o atenție deosebită țărilor în curs de dezvoltare.

Organizația Mondială a Turismului este agenția Națiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internațional a turismului responsabil, durabil și accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociați și peste 400 de membri afiliați din sectorul privat, educațional, asociativ și public. România are o tradiție de aproape 40 de ani în OMT, țara noastră fiind membru fondator al OMT în 1975. Potrivit Agerpres, România a deținut Președinția Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), mandatul său terminându-se la sfârșitul lunii august 2013, la alegerile din Zambia.

7 comentarii

IngerAlbastru 27-09-2013 - 11:08

Macar asa se aduce aminte si de calitatea apei de baut pe planeta. N-am idee ce gust are apa din Bucuresti doar cele din Ardeal din izvoare, dar turismul cam sufera
de grandomania romaneasca am impresia si de locurile de vizitat neamenajate ca lumea la nivel cu restul europei. Ultima oara am fost pe acolo nu erau nici WC-uri publice decat medievale, fara usi, de hartie sa nici nu pomenesc ca erau caini pe hol si n-aveai curaj sa avansezi si asa!!! … etc., …

pathfinder 27-09-2013 - 11:14

Cred ca ai fost undeva pe varful muntelui, la un cioban.
Groasa treaba? 😉

IngerAlbastru 27-09-2013 - 11:37

Am fost exact langa Brasov si se urca pe un deal cu ceva serpentine de vizitat un castel sau asa ceva dar nu m-am dus, am ramas in vale ca deja ameteam de atitiea serpentine si nu ma interesa un alt cavou neingrijit. Era local si terasa frumoasa pentru turistii care veneau cu autocaruri sau care cum, dar mai incolo era dezastru!!!

pathfinder 27-09-2013 - 11:43

Poate ca ai dreptate.
Dar nu stiu despre ce perioada vorbesti.
Acum e mai bine.
Cel putin pe unde am fost eu.

Antibasistul 27-09-2013 - 13:57

Ai fost la Cotroceni basistule, la stapinul tau Basescu!

pathfinder 27-09-2013 - 13:58

Huhule, gata greata de dimineata?

Inca nu am fost la Cotroceni.
Cand am sa merg ai sa fii primul pe care il anunt!

IngerAlbastru 29-09-2013 - 02:37

Cu cat e mai bine acum??? Ziua.ro la fel trateaza cu 2 articole tema: Buda si W.C.-ul.
Cu 11 ani in urma, dar si azi e la fel situatia!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult