Acasa Cultura-ReligieReligie Ȋnaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a murit

Ȋnaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a murit

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, ȋn noapte de duminicǎ  spre luni, la reşedinţa mitropolitană.

Ȋnaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a murit (foto:opiniatimisoarei.ro)

Ȋnaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a murit (foto:opiniatimisoarei.ro)

”Cu regret şi durere în suflet, anunţăm decesul Ȋnaltpreasfințitului (IPS) Nicolae, în această seară, în jurul orei 23.00. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a declarat  pentru mediafax, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Lucian Florea. Trupul neînsufleţit al lui IPS Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde credincioşii îi vor putea aduce un ultim omagiu. Mai mulţi credincioşi au mers deja ȋn noaptea de duminicǎ spre luni, la Catedrala Mitropolitană, unde au aprins lumânări, iar un steag negru, de doliu, a fost arborat la intrarea în lăcaşul de cult.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, după ce a acuzat o stare de rău, el fiind transportat cu ambulanţa la spital. Câteva zile mai târziu, starea de sănătate a acestuia s-a îmbunătăţit, astfel că, la dorinţa sa, a fost externat, reîntorcându-se la reşedinţa mitropolitană unde urma să fie consultat zilnic de medici. Mitropolitul Banatului a mai fost internat și ȋn luna iulie, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, în urma unei hipoglicemii făcute pe fondul unei răceli acute, el având şi probleme cardiace şi fiind bolnav de diabet de mai mulţi ani.

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae s-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în municipiul Caransebeș.Între anii 1934-1942 a urmat școala elementară și liceul în Caransebeș. A fost student la Facultatea de Teologie din București între anii 1942-1946.

În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului. După absolvirea facultății s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 a susținut teza cu titlul: „Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului” sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman.

În anul 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor la data de 12 ianuarie 1961.     A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din București la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina împreună cu alți doi ierarhi. Instalarea în funcția de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1941 în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului.

Instalarea s-a făcut în data de 4 martie 1962 în Catedrala mitropolitană din Timișoara de către patriarhul Justinian Marina. Conform Statutului pentru organizare şi funcţionare Bisericii Ortodoxe Române, Locțiitor Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timișoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult