Acasa Cultura-ReligieReligie 10 februarie –Sfântul Haralambie, mucenic la 113 ani

10 februarie –Sfântul Haralambie, mucenic la 113 ani

scris de A.P.
4 afisari

Sfântul Mucenic Haralambie, a suferit torturi inimaginabile în anul 202, fiind cel mai bătrân dintre mucenici.

10 februarie, praznicul Sfântului HaralambieSfântul Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică) a răspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Hristos, călăuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Vestea despre practicile lui Haralambie a ajuns la urechile ighemonului Lucian şi a comandantului de armată Luchie, care l-au arestat pe sfânt şi l-au adus în faţa judecăţii, unde el şi-a mărturisit credinţa în Hristos, refuzând închinarea la idoli.

În ciuda vârstei înaintate (avea 113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier şi l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulţumea torţionarilor săi, spunând: „Vă mulţumesc, fraţilor, că mi-aţi reînnoit sufletul care doreşte să se unească cu veşnicia!”

Văzând că Sfântul Haralambie rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.

Luchie a turbat de mânie la vederea celor întâmplate şi a apucat el instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul Sfântului Haralambie. Apoi guvernatorul l-a scuipat în faţă pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafă.

Luchie l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale şi să se milostivească de el, iar martirul în bunătatea sa s-a rugat pentru cei doi şi s-au vindecat pe loc. La vederea acestor minuni, mulţi din cei prezenţi au trecut la creştinism, printre care şi Luchie, care a căzut la picioarele sfântului episcop şi l-a rugat să-l boteze.

Luchie i-a spus despre cele întâmplate împăratului Septimiu Sever (193-211), care se afla atunci în Antiohia (vestul Asiei Mici). Împăratul a ordonat să fie adus Sfântul Haralambie la el în Antiohia. Soldaţii i-au legat barba în jurul gâtului şi l-au tras de ea pe drum. Apoi i-au înfipt un piron de fier în trup, dar împăratul nu s-a mulţumit şi le-a cerut să-l chinuie şi mai mult, arzându-l încetul cu încetul. Dar Dumnezeu l-a ocrotit pe sfânt şi acesta a rămas nevătămat.

La cererea păgânului împărat, să-i dovedească puterea Dumnezeului său, Sfântul Haralambie a făcut multe şi mari minuni cu harul lui Dumnezeu, înviind din morţi un tânăr şi izgonind diavolul dintr-un om chinuit de 35 de ani, astfel încât mulţi oameni au crezut în Hristos Mântuitorul. Chiar şi fiica împăratului, Galinia, a trecut la creştinism zdrobind cu mâinile ei pe idoli, de două ori la rând, într-un templu păgân. Împăratul a mai dat ordin să-i zdrobească Sfântului Haralambie gura cu pietre şi să-i ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.

Plin de răutate drăcească Septimiu Sever împreună cu un eparh numit Crisp au hulit numele lui Dumnezeu, îndrăznind să-L provoace pe Dumnezeu şi să-L cheme să vină pe pământ să-i înfrunte pe ei, cei puternici. Atunci Domnul a dat un cutremur înfricoşător, ridicându-i pe cei doi păgâni în aer şi nu i-a lăsat pe pământ până când Sfântul Haralambie nu s-a rugat pentru ei. N-a trecut mult şi după ce şi-a revenit din sperietură, împăratul a dat din nou ordine să-l tortureze pe sfânt.

În cele din urmă, Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a văzut pe Mântuitorul şi pe îngerii săi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame sau boli, să aibă prosperitate, pace, abundenţă de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc să fie mântuite. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorinţele şi S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. Din mila Domnului, sfântul a murit înainte de a fi executat. Galinia a îngropat trupul martirului cu multă onoare.

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Mănăstirea „Sfântul Ştefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclăuşeni, din Iaşi, se află moaştele a treizeci de sfinţi, printre care şi ale Sfântului Haralambie. Părticele din moaştele sale sunt prezente la Mănăstirea Râşca, la Catedrala episcopală din Galaţi, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poşta), „Sfinţii Arhangheli“ (Oţelari), „Sfântul Stelian“ (Lucaci) din Bucureşti.

Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă şi de foamete. Confirmarea o găsim în Acatistul închinat lui: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!“.

Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul său în diferite situaţii grele cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar şi foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

În iconografia ortodoxă greacă, Sfântul Haralambie este reprezentat ca un preot, iar în cea rusă sub chip de ierarh. 

3 comentarii

mihu 09-02-2011 - 17:44

Tare de tot sfantul asta poate juca in filmul GREU DE UCIS uimitoare perseverenta inpotrivitorilor sai in al ucide Dar el nu si nu a facut mai multe minuni decat toti profetii din vechime la un loc de departe e cel mai puternic sfant Petru sau Pavel sunt mici copii pe langa el.Am totusi o nelamurire .De ce toti sfintii mentionati in noul testament au fost ucisi fara sa faca minuni pentru a-si salva viata incepand cu sf.Stefan iar tipul asta despre care nu spune nimic Biblia face atatea minuni? Oricine are macar o bucatica de creier isi da seama ca totul este o poveste de adormit ortodocsii.Minciuni mai gogonate ca aceasta greu de aflat dar se adreseaza unui public tinta cu un IQ ce tinde catre O

briel 09-02-2011 - 20:38

Dinti in gura mai ai, mihule? Ca de cand tot musti din lemn pe la articolele cu sfinti ar fi trebuit sa-ti fi cazut toti.

Pentru nelamurirea ta:
Una este sa sezi pe buci in fata monitorului si sa citesti si alta este sa vezi cu ochii tai schingiuiri greu de imaginat si puterea peste fire a unuia de a rabda si apoi de a nu fi ranit. Se pare ca unii dintre martorii torturilor au fost foarte impresionati si au crezut in Hristos. Minunile nu le-a facut sfantul, ci Dumnezeu a facut minuni cu el … pentru ochii si inimile privitorilor. Vezi, nici Iisus nu s-a dat jos de pe cruce sa se salveze, iar sfintii urmeaza Lui.

Sa-ti fie de folos.
PS In legatura cu IQ-urile credinciosilor, fii linistit. Pe jumatate sa fie si tot esti depasit.

toma 10-02-2011 - 13:27

Ma si mir ca folosesti internetul caci la inteligenta ta ar trebui sa spui ca e o lucrare diavoleasca si sa dai fuga la sarutat ceva moaste de sfinti de teapa lui Haralambie cel viteaz

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult