Acasa Cultura-ReligieReligie A fost descoperită casa copilăriei lui Iisus din Nazareth

A fost descoperită casa copilăriei lui Iisus din Nazareth

scris de C.S.
12 afisari

O echipă de arheologi care își desfășoară activitatea pe un sit din Nazaret a identificat o casă datând din secolul I ca fiind, posibil, locul în care Iisus și-a petrecut copilăria, conform unui material publicat de Live Science.

casa isus nazaretPereții casei sunt din pietre îmbinate cu ajutorul mortarului și se află într-o cavitate săpată la baza unui deal. Ruinele acestei case au fost descoperite la sfârșitul secolului XIX de călugărițele din ordinul Surorile din Nazaret (Sisters of Nazareth), însă abia în 2006 o echipă de arheologi coordonată de profesorul Ken Dark, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a datat casa ajungând la concluzia că provine din secolul I.

Această datare susține credința transmisă din generație în generație de-a lungul secolelor că acolo ar fi crescut Iisus. Totuși, nu se poate ști cu siguranță dacă Iisus a trăit în această casă, dar arheologii susțin că este o posibilitate. În plus, chiar dacă nu aceasta este casa copilăriei Mântuitorului, este foarte probabil că Iisus a crescut într-o casă asemănătoare.

„Este aceasta casa în care a crescut Iisus? Este imposibil de stabilit din punct de vedere arheologic. Pe de altă parte însă, nu există niciun temei arheologic pentru a respinge această posibilitate”, scrie Ken Dark într-un articol publicat în revista Biblical Archaeology Review.

Izvoarele istorice susțin ipoteza că Iisus a copilărit la Nazaret. Conform arheologilor, până în secolul VII, perioadă în care Imperiul Bizantin a deținut controlul asupra regiunii Nazaretului, casa respectivă a fost decorată cu mozaicuri și peste ea a fost construită o bazilică.

Proba cea mai puternica adusa in sustinerea ideii ca in aceasta casa a copilarit Isus este reprezentata de textul unui pelerin crestin – „De Sanctis Locus”, care relateaza calatoria sa catre Nazareth si discutia purtata cu un episcop, care ii vorbeste despre „o biserica asezata pe locul in care odata a fost casa in care Domnul a fost hranit in copilarie”.
In text sunt descrise doua biserici din Nazareth, una putand fi clar identificata ca fiind Biserica Bunei Vestiri. „Cealalta biserica a fost construita in apropiere, iar sub o bolta, intre doua morminte se afla casa in care a fost crescut Isus”, se mai noteaza in textul pelerinului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult